Hibertad Challenge 2021 vraagt studenten om Tiny Office te ontwerpen

‘Onze bouwstudenten gaan aan de slag met een levensechte praktijkvraag van de Hibertad Challenge’, geeft Maartje Berenschot van ROC Friese Poort aan. ‘Dit is voor onze 1e jaars studenten Middenkaderfunctionaris Bouw een nieuwe leerervaring’. Maandag 1 februari 2021 kregen 19 bouwstudenten via een YouTube de praktijkopdracht van de Hibertad Challenge: het ontwerpen van een Tiny Office. ‘We gebruiken de komende 10 weken de methode van design thinking om te komen tot een uitvoeringstekening. Met deze tekening gaan leerlingen van het VMBO aan de slag om de Tiny Office daadwerkelijk te maken’.

Tiny Office
‘Jullie gaan een Tiny Office ontwerpen’, zo daagt Eberhard Dijkhuis namens Hibertad de bouwstudenten uit. Een Tiny Office is een inspirerende ruimte waarin mensen graag en ‘coronaproof’ kunnen werken. ‘Met deze praktijkvraag willen we jullie inspireren om te ontwerpen vanuit duurzaamheid. Denk hierbij aan het gebruik van natuurlijke materialen, het hergebruiken van oude materialen en het demontabel maken van materialen’. Dat is een verandering in de manier van bouwen. Namelijk biologisch bouwen. Naast een transitie in energie en grondstoffen is er ook sprake van een transitie in gezondheid. ‘We verblijven immers bijna 90% van onze tijd in gebouwen’.

Design Thinking
‘Het lesprogramma om te komen tot een definitief ontwerp is gebaseerd op design thinking’, legt Maartje Berenschot van ROC Friese Poort uit. Dit is een probleemoplossingsmethode waarbinnen de mens centraal staat. Het proces loopt hierbij van empathie, probleemdefinitie, ideegeneratie en prototyping tot een testfase. ‘De komende weken zijn de studenten dan ook vooral bezig met het verdiepen in de gebruiker van een Tiny Office. Het belangrijkste is dat ze de gebruiker snappen en begrijpen om te komen tot een plan van eisen. Pas in de derde week gaan de studenten aan de slag met ontwerpen en schetsen’.

Levensecht onderwijs
‘Leren door vragen uit het bedrijfsleven zoals de Hibertad Challenge staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Hibertad Challenge
Stichting Hibertad is een onafhankelijke stichting die zich richt duurzaamheid en wil het bedrijfsleven en jongeren aanspreken. Vooral de jongeren kunnen de ‘ondernemers van nu’ helpen om problemen anders aan te pakken. Zo hebben we de sleutel in handen om de wereld samen te veranderen. En dat begint bij het verwonderen over hoe anders duurzaamheid kan zijn. Aan de Hibertad Challenge 2021 doen ongeveer 8 ROC’s uit heel Nederland mee. Oldenboom Groep is sponsor van de Hibertad Challenge.

Meer informatie over duurzaam bouwen is te vinden op:
www.hibertad.nl
www.bouwbiologie-zwolle.nl
www.sd-architectuur.nl

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.