Hernieuwbare energie opslaan voor niet verplaatsbaar energieverbruik

‘Met hartstocht maken we het verschil in de energietransitie’, zijn de openingswoorden van Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Hartstocht is een verlangen naar een duurzame wereld waarin we onze ervaringen met nieuwe duurzame technieken met elkaar willen delen’. Zo is het opslaan van hernieuwbare energie in woningen en bedrijfspanden van groot belang voor het balanceren van de energiehuishouding. Hoe doen we dat en met welke technieken? Schneider Electric en The Off Grid Factory deelden op woensdag 23 mei 2018 hun praktijkervaringen op het gebied van energieopslag met ongeveer 50 belangstellenden uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven tijdens een Duurzaam Doen Lezing.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing over energie opslag

Smart Buildings in de praktijk
‘IoT (Internet of Things) speelt een steeds grotere rol in de energiehuishouding van slimme gebouwen’, stelt Avinash Ramnath van Schneider Electric. ‘Door de integratie van IT (Information Technology) in combinatie met OT (Operational Technology) is het mogelijk om assets te monitoren, beheren en op basis van de data zelfs voorspellingen te maken om zo te werken aan operationele- en energie-efficiency van woningen en gebouwen’. The Edge in Amsterdam is een praktijkvoorbeeld van een volledig energieneutraal gebouw mét behoud van comfort. ‘Dit duurzame gebouw geeft prioriteit aan de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van werknemers’.

De basis van energie opslag 
In Nederland gebruiken we het elektriciteitsnetwerk vaak als batterij’, vertelt Arnoud van Putten van de Off Grid Factory. Dit komt door het salderen: het terug leveren van energie door woningen en gebouwen. ‘Door de huidige salderingsregeling is het in Nederland momenteel financieel niet aantrekkelijk om een batterij binnen de woning te plaatsen’. Interessanter is het om te kijken hoe de te gebruiken energie slim te gebruiken is op het moment van opwekking. ‘Zoals het starten van de wasmachine op moment dat er energie beschikbaar is. En welke energie kan je juist weer niet verplaatsen zoals een lamp en televisie’.  Zo staan er in de Alde Feanen 20 huizen die niet afhankelijk zijn van het elektriciteitsnetwerk.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.