Harlinger Zonnepont Jonge Seun gedoopt in Sneek

Maria le Roy – wethouder van Harlingen – doopte vrijdagmiddag 7 juli 2017 de zonnepont op de opleidingswerf ’t Ges van ROC Friese Poort in Sneek. De zonnepont is in opdracht van de Stichting Harlinger Heen & Weer gebouwd door drie studenten van de afdeling Maritieme Techniek van ROC Friese Poort in Sneek. Meer dan 70 belangstellenden keken toe bij de doop en de te water lating van de aluminium pont.

Stichting Harlinger Heen & weer
Het project om een zonnepont in de zeehaven van Harlingen te laten varen, startte 2 jaar geleden met de oprichting van de Stichting Harlinger Heen & Weer. Doel van de pont is om meer publiek naar de Willemskade te leiden en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van dit gebied tot een interessante nautische boulevard. Voor zowel Harlingers als toeristen moet daar straks het hele jaar door van alles te zien en te beleven zijn. De stichting is er in geslaagd om de nodige subsidies te vergaren om het project te realiseren. Als de diensten eenmaal begonnen zijn, moet de pont kostendekkend zijn. De stichting verwacht per seizoen van eind april tot eind september minstens 10.000 overzettingen à 1 euro. De pont gaat in 2018 varen tussen de Willemskade, de Zuiderpier en de Sassteiger vlakbij de havendienstpost en Station Harlingen Haven. Arjen Mintjes, voorzitter van de Stichting Harlinger Heen & Weer, sprak vrijdagmiddag van een bijzondere samenwerking van de Stichting met de overheid, het bedrijfsleven en ROC Friese Poort. ‘Door deze geweldige samenwerking is het project op tijd afgerond. Dat is in de scheeps- en jachtbouw vrij uniek’.

Varen op zonne-energie
De aluminium Harlinger pont is de volgende stap in de ontwikkeling van zonneponten. Hij is ontworpen door Arend Lambrechtsen, het aandrijvings-/besturingssysteem door Henk Jukkema. De zonnepont, geschikt voor 12 personen, vaart volledig op zonne-energie. De zonnepanelen op het dak moeten via accu’s voldoende stroom leveren voor de dagelijkse diensten.

Gebouwd door studenten van ROC Friese Poort
De pont is gebouwd als afstudeerproject door drie studenten van de afdeling Maritieme Techniek van ROC Friese Poort in Sneek. Onder begeleiding van praktijkdocenten Hette van der Meer, Mark Grannetia en Anne Visser hebben Harmen Last, Jan-Willem de Leeuw en Tim Mijlhoff de pont van a tot z gebouwd. ‘Het afgelopen jaar hebben we vijf dagen per week aan de pont gewerkt’, vertelt Tim Mijlhoff. ‘Daardoor hebben we zo ontzettend veel geleerd. Een pont zelfstandig bouwen was voor ons nieuw. Het laswerk, het instellen van de elektronica en de pont schilderen. We hebben alles zelfstandig gedaan.’ Tim Mijlhoff kan direct aan de slag na zijn opleiding als monteur bij een bedrijf in de jachtbouw. ‘Deze drie studenten hebben een bijzondere prestatie geleverd,’ zegt Meinte Visser, opleidingsmanager Maritieme techniek bij ROC Friese Poort Sneek. Ze hebben bijna een jaar lang dag in dag uit zelfstandig gewerkt aan de pont. De nieuwste technieken vanuit de opleiding hebben ze direct toegepast in de praktijk. Geweldig toch?’

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.