Griekse onderwijspartner op bezoek bij Centrum Duurzaam

Op welke manier gaan we de bestaande woningvoorraad verduurzamen? ‘In Europees verband wisselen we ervaringen hierover met elkaar uit in het kader van Old Buildings New Technologies’, vertelt Jan van der Weijde van ROC Friese Poort. In de week van 19 maart 2018 volgde een Griekse onderwijspartner een duurzame projectweek bij ROC Friese Poort met onder andere een bezoek aan Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Duurzaam Doen Huis
‘Duurzaamheid raakt iedereen, dus zowel Grieken als Nederlanders. Welke duurzame keuzes maken wij om onze bestaande woningen te verduurzamen?’, is de vraag van Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Daarom hebben wij het Duurzaam Doen Huis in samenwerking met fabrikanten opgezet’. Het is Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven.’ Ze werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen’.. Een aantal duurzame technieken zijn douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Daarnaast zijn er bouwkundige maatregelen waaronder vloer-, wand- en dakisolatie.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Momenteel werken studenten aan een waterstofauto en een tiny house . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de solarboot en de Frisian Eco Car. ‘In deze projecten maken onze studenten de eerste stappen tot duurzame specialisten’.

Ecokubus
De ECOkubus is een innovatieproject van Centrum Duurzaam voor bouw- en techniek studenten. Het doel is om een zelfvoorzienende woonunit te bouwen gericht op het monitoren van de energiehuishouding. In dit project werken studenten van verschillende opleidingen, zoals bouw en elektrotechniek, en verschillende vestigingen, Leeuwarden en Sneek, met elkaar samen. Nadat de ECOkubus klaar is leren bouwstudenten in praktijkopdrachten bijvoorbeeld over de effecten van luchtdicht bouwen en zongericht bouwen. Het unieke van de ECOkubus is dat ook studenten in Noorwegen en de Azoren bouwen aan een ECOkubus. Nu is het mogelijk om de energiehuishouding van de 3 Ecokubussen met elkaar te vergelijken op basis van energiemonitoring.

Internationalisering
ROC Friese Poort stimuleert studenten een stage of een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ROC Friese Poort gaat het komend jaar verder investeren in internationalisering. ‘Ook voor buitenlandse studenten is het Duurzaam Doen Huis van toegevoegde waarde’, geeft Roeland Westra aan.’ En natuurlijk is de volgende stap dat onze studenten naar Portugal gaan’, vult Jan van der Weijde aan.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.