Gemeente Leeuwarden op excursie over duurzame energie in Leeuwarden-West

‘We zijn onderweg naar een fossielvrije wereld’, zo prikkelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort de medewerkers van de gemeente Leeuwarden. ‘En dat betekent dat we het anders gaan doen en dat niets doen geen optie is’. Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân vult aan: ‘En dat past precies in onze ambitie om in het kader van de Culturele Hoofdstad expedities over duurzame ontwikkelingsdoelen te gaan organiseren’. Dinsdag 17 april 2018 kwamen ongeveer 50 medewerkers van de gemeente Leeuwarden naar Centrum Duurzaam in het kader van een eerste verkenningsexcursie.

Expeditie 2018
‘Een expeditie is een ware ontdekkingsreis’, zegt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden. ‘We trekken in groepen door Fryslan om te ontmoeten, te ontdekken en te leren’. Onderweg ontmoeten we mensen in bedrijven en scholen die ons de ogen openen en nieuwe inzichten geven’. Leeuwarden – Fryslan is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Een uitgelezen kans om de Friese hoofdstad en de provinsje Fryslan te bezoeken. ‘Met Expeditie 2018 willen we voor bedrijven en overheden inspirerende dagreizen met inhoud verzorgen’. Bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort zijn vooral doe-activiteiten mogelijk zoals de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?, toolbox meetings, Duurzaam Doen Lezingen, bedrijfsvergaderingen en Challenges.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. ‘We leren onze studenten en medewerkers van bedrijven welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energie neutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort uit. Er zijn 3 stappen om te verduurzamen: het energiezuinig maken van duurzame installaties door inregelen en in bedrijf stellen, zelf energie opwekken (zon, wind, aardwarmte en bio) en energie opslag. ‘De uitdaging waar we voor staan is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad en het balanceren van de energiehuishouding in woningen’.

Innovatieprojecten
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘ Naast technisch vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Momenteel werken studenten aan een waterstofauto, solarboten en een Tiny House. Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.