Gastles windenergie helpt windmolen project studenten ROC Friese Poort verder

‘Iedere vrijdag werken onze studenten aan duurzame projecten’, vertelt Siebren Brouwer, docent ROC Friese Poort, enthousiast. ‘Dit zijn levensechte projecten door onze samenwerking met het bedrijfsleven’, vult Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam aan. Momenteel werken middenkader engineering studenten aan een windmolen en volgden in dat kader op vrijdag 12 mei 2017 een gastles van Mocotech uit Stiens.

Klik door voor een foto impressie van de gastles windenergie door Mocotech uit Stiens

Windenergie
Windenergie is een voorbeeld van hernieuwbare energie. ‘We willen dat onze studenten nu al praktijkervaring opdoen met deze nieuwe duurzame manier van energie opwekking’, legt Siebren Brouwer uit. ‘Via Green Energy Services uit Franeker beschikken we over een complete gedemonteerde windmolen namelijk een WES Tulipo’. In de afgelopen weken zochten de studenten alle onderdelen bij elkaar en bouwden ze de windmolen op in de innovatiewerkplaats. ‘Het doel is om de windmolen te plaatsen op het buitenterrein van de school als onderdeel van het Duurzaam Doen Huis. Op deze manier maken we duurzaamheid voor iedereen zichtbaar’.

Wind in de praktijk
‘Werken aan zo’n windmolenproject vraagt veel van onze studenten’, zegt Siebren Brouwer. ‘Ze komen veel nieuwe dingen tegen en hebben dan ook veel vragen. Daarom heb ik het bedrijf Mocotech benaderd om te fungeren als expert voor onze studenten’. Bij windenergie gaat het om het maken, onderhouden en plaatsen van windmolens. ‘Een juiste montage van de windmolen draagt bij aan een langere levensduur van de windmolen’, vertelt Bas Lolkema van Mocotech uit eigen ervaring. ‘Een windmolen behaalt in topconditie het hoogste rendement door regelmatig onderhoud’. Windmolens zijn momenteel een groeiende tak van sport binnen de technische sector. Op de arbeidsmarkt zijn er volop kansen voor jonge mensen die opzoek zijn een baan vol uitdaging en avontuur. “Je doet spannend werk, je verdient goed en je krijgt de mogelijkheid om veel van de wereld te zien”.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis laat studenten duurzame keuzes maken. Dit heeft alles te maken met het kiezen voor een nieuw energiesysteem op basis van hernieuwbare energiebronnen. In het Duurzaam Doen Huis staan praktijkopstellingen op het gebied van verwarming, afgiftesystemen, ventilatie, domotica, duurzame energieopwekking en verlichting. Deze duurzame en innovatieve praktijkopstellingen zijn gerealiseerd in samenwerking met fabrikanten uit Friesland en daarbuiten. ‘De uitdaging voor onze studenten is om installaties energiezuinig te maken en zelf energie op te wekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa’, aldus Roeland Westra.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.