Gastles vergunning en regelgeving project NOM- ready

‘Binnen het NOM ready project zijn verduurzamingsplannen voor woningen alleen realiseerbaar als ze voldoen aan de regelgeving’, legt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort uit. ‘Onze studenten dienen de wettelijke eisen te combineren met gevraagde wensen en eisen (plan van eisen) van de NOM ready woningen’. De bouwstudenten organiseerden zelf een gastles op donderdag 7 december 2017 over de verschillende regels en vergunningen verzorgd door de gemeente Leeuwarden.

Vergunningen en regels
‘Onze wet- en regelgeving in Nederland is complex te noemen’, aldus Rob van der Zouwen en Henk Veenstra van de gemeente Leeuwarden. ‘We kennen nationale, provinciale en regionale wet- en regelgeving’. Een verduurzamingsplan van een woning moet minimaal voldoen aan het bouwbesluit. Hierin staan voorschriften betreffende veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en milieu voor woningen. Andere wet- en regelgevingen zijn WABO (Wet Algemene Bepaling Omgevingsrecht)en WRO (Wet ruimtelijke ordening). ‘Via het Omgevingsloket is het mogelijk om de wet toe te passen en te communiceren met het bevoegd gezag’.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties zoals bij dit NOM ready project staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs en 1 van de praktijkstappen is een gastles’, vult Christiaan Stavorinus aan. ‘We bieden deze gastlessen just-in-time aan waarbij een expert uit de praktijk onze studenten actuele informatie geeft om de praktijkopdracht af te ronden’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

NOM ready
Achttien bouwstudenten werken aan het project Nul Op de Meter (NOM ready). Dit is een levensecht leer- en praktijkproject van ROC Friese Poort, opleidingen Bouwkunde en Centrum Duurzaam en Woningbouwcorporatie Elkien, aannemer Jorritsma Bouw, onderhoudsbedrijf Talen en BouwTalent Friesland.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.