Gastles over aardgasloos bouwen zonder Cv-ketel
‘Het bouwen van een woning kun je niet meer los zien van de installaties die je toepast’, stelt Maartje Berenschot, bouwdocent van ROC Friese Poort. Daarom verzorgde Wietse de Vries van Bouwgroep Dijkstra Draisma vrijdag 15 januari 2021 een online gastles in Teams over installaties in de woning. Deze gastles maakt deel uit van het levensechte project seriematige bouw waarbij tweedejaars studenten Middenkaderfunctionaris bouw samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma werken aan een bouwproject in Lemmer. ‘Het leuke van deze gastles is dat iemand uit de praktijk vertelt hoe het echt gaat’, is de reactie van student Wide Brontsema na afloop.
Bouwen zonder Cv-ketel
‘“De energietransitie en circulair bouwen zijn leidend binnen onze projecten”’, vertelt Wietse de Vries uit eigen ervaring als productontwikkelaar bij Dijkstra Draisma. ‘De uitdaging is om aardgasloze oplossingen te bedenken om woningen te verduurzamen. En dat zijn oplossingen zonder het gebruik van een Cv-ketel’. Dit is een installatie die werkt op basis van hoge temperatuur en een vermogen heeft van 30 KW. ‘Deze installatie pasten we vooral in de jaren 70 toe voor woningen met weinig isolatie waardoor de warmtevraag groter was. Nu vraagt de energietransitie een andere aanpak om woningen te verduurzamen’.
Schil van de woning isoleren
‘We kijken nu naar techniek en comfort bij de woningen die we nu bouwen. Daarbij gaan de woningen van gas naar all electric. Dit betekent dat we woningen koppelen aan energiedragers zoals bijvoorbeeld de warmtepomp die gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa, wind, zon, aardwarmte (geothermie). Nadeel van de warmtepomp is een lager vermogen dan de Cv-ketel. ‘Isoleren van de schil van de woning is dan ook noodzakelijk voor alle woningen om zo weinig mogelijk warmte te verliezen’. Isoleren betekent meer aandacht besteden aan luchtdicht bouwen, kierdichting, detaillering in aansluiting en ventileren.
Levensecht onderwijs
Deze gastles, in samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma, is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Dat is leren in en door levensechte situaties samen met het bedrijfsleven. Bouwgroep Dijkstra Draisma is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. Door gastlessen en workshops van bedrijven krijgen studenten informatie over de nieuwste ontwikkelingen van praktijkexperts van het bedrijfsleven. ‘Zo leiden we onze studenten op tot de vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’, licht Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe.