Gastles duurzaam ondernemen voor bouwstudenten ROC Friese Poort Sneek

‘Wat kunnen bouwstudenten vanuit de bouw bijdragen aan duurzaamheid? Dat is de reden van deze duurzame ochtend’, vertelt Jitske Hiemstra, docent Loopbaan en Burgerschap van ROC Friese Poort vestiging Sneek. In deze periode zijn we namelijk gestart met het keuzedeel duurzaamheid in beroep. In de volgende periode gaan we de gevolgen van ons eigen gedrag voor een duurzame toekomst onderzoeken. Jaap de Vries van DZyzzion verzorgde een gastles om de studenten levensechte voorbeelden te geven van duurzaamheid in de dagelijkse praktijk.

Klik door voor een foto impressie van de gastles duurzaam ondernemen

Anders leren kijken
We keken altijd naar beneden. Naar de fossiele brandstoffen. Het is hoog tijd om naar boven te kijken. Naar hernieuwbare energie zoals zon en wind voor iedereen, stelt Jaap de Vries van DZyzzion vast. ‘Vooral omdat wij de eerste generatie zijn die de gevolgen van klimaatverandering voelen. Tegelijkertijd zijn wij de laatste generatie die iets tegen klimaatverandering kan doen’. Het is tijd om over te stappen naar een circulaire en CO2 arme economie.

Klik door voor de presentatie over duurzaam ondernemen van DZyzzion

Duurzame ontwikkeling
Niet opmaken wat onze kinderen ook nodig hebben is duurzame ontwikkeling. ‘We willen onze kinderen een duurzame toekomst bieden’. En dat kan. ‘De zon levert namelijk in 1 uur wat we wereldwijd in een jaar tijd gebruiken. De benodigde oppervlakte zonnepanelen die we hiervoor nodig hebben is ongeveer 4,5 keer Nederland’. Nederland scoort goed op energiebesparing en onvoldoende op duurzame energie zoals zon en wind. In de Climate Change Performance staat Nederland op de 27e plaats.

Wat kun jij doen?
Bedrijven zijn volop bezig met duurzaam ondernemen. Dit is het creëren van meerwaarde voor mens, milieu en bedrijf die ook op lange termijn houdbaar is. ‘Dit noemen we people, planet en profit’. Zelf kunnen we ook duurzaam handelen. Er zijn volop mogelijkheden zoals bijvoorbeeld zuinige apparatuur kopen, apparaten uitzetten om sluipverbruik te voorkomen, groene stroom kopen, bewust kiezen (fair trade) en nog veel meer. Duurzaam handelen begint bij jezelf. Welke duurzame stappen zet jij morgen?

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.