Gastles BIM in informatieruimte nieuwbouw Uniformberoepen voor studenten installatietechniek

‘BIM in de praktijk is een gebouw tekenen en bouwen. Dat willen we onze studenten installatietechniek laten zien’, vertelt Pieter Hoekstra, docent installatietechniek van ROC Friese Poort. ‘Onze nieuwbouw Uniformberoepen is uitermate geschikt voor een gastles BIM in de praktijk’, vult Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam aan. Op vrijdag 31 maart 2017 liet Pranger Rosier in de informatieruimte aan de Egelantierstraat in Leeuwarden ongeveer 20 studenten installatiestudenten kennismaken met BIM.

Klik door en beleef zelf de gastles BIM

BIM in de praktijk
‘BIM is een containerbegrip’, legt Klaas Buikema, projectleider Pranger Rosier uit. BIM staat voor bouw informatie model. Het is een virtueel bouwwerk compleet met installaties waarbij sprake is van een samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. ‘We zijn gestart met een staalconstructie in 3D. Friso heeft de vloeren en buitengevels in 3D toegevoegd’. Het doel van BIM is om tijdens de bouw de faalkosten te verlagen en om na de bouw de prestaties van het gebouw te verbeteren. ‘Voordeel tijdens de bouw is om alles digitaal uit te zetten via GPS’. Andere digitale programma’s zijn snagstream en docstream voor digitale rapportages van installaties. ‘BIM en digitalisering in de bouw is gericht op tevreden opdrachtgevers’, zo sluit Klaas Buikema de BIM presentatie af.

Energieneutraal en circulair
Het nieuwe onderwijscomplex is 100% energieneutraal. Energieneutraal bouwen is vandaag de dag de norm. De nieuwbouw van ROC Friese Poort herbergt daarom diverse innovatieve technieken die hieraan bijdragen. Zo maakt het gebouw gebruik van zonnepanelen om energie op te wekken. Bovendien is het gebouw zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk kunstmatig licht nodig is. Uniek aan dit project is het circulair bouwen. Dit betekent het zo min mogelijk gebruik maken van nieuwe grondstoffen en materialen. Waar mogelijk is sprake van hergebruik van bestaande materialen en grondstoffen. Deze manier van bouwen vermindert de milieubelasting en vergroot de levensduur van het gebouw.

Bouwpartners
ROC Friese Poort is opdrachtgever voor deze nieuwbouw van de uniformberoepen en voert de regie over het bouwproces. Friso Bouwgroep is de aannemer, Pranger Rosier is verantwoordelijk voor de installaties , Technion is de adviseur installaties. Het gebouw is ontworpen door Wind Architecten Adviseurs.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.