Gastles asbest in het kader van verduurzaming bestaande woningen
‘Bij het verduurzamen van woningen komt ook het onderdeel slopen om de hoek kijken’, zo spreekt Klaas Biemold, docent bouw van ROC Friese Poort, uit eigen praktijkervaring. ‘Het kan namelijk zo zijn dat er gevaarlijke materialen in bestaande woningen zijn verwerkt waarvan asbest er 1 is’. Vrijdag 13 maart 2020 verzorgde Wim Hooghiemstra van NIVO Asbest en Milieutechniek een gastles over asbest voor twaalf tweedejaars bouwstudenten Middenkader BOL-4.
Woningverduurzaming
In opdracht van woningcorporatie Elkien gaat Bouwbedrijf Lont aan de slag met woningverbetering in Leeuwarden. Het bedrijf vraagt voor deze opdracht hulp van de ROC Friese Poort-bouwstudenten. De opdracht is om de bestaande woningen toekomstbestendig en energiezuinig te maken. Een ander doel is het creëren van lage woonlasten en dus lagere energielasten. Met als resultaat comfortabele woningen en tevreden huurders. De uitdaging van de energietransitie in de gebouwde omgeving is vooral de upgrading van het bestaande (huur)woningaanbod plaats.
Gebruik asbest in woningen
‘Asbest is in het verleden veel toegepast binnen woningen’, vertelt Wim Hooghiemstra van NIVO Asbest en Milieutechniek. ‘Dit omdat asbest goedkoop, maar ook isolerend en brandwerend is’. Er zijn verschillende toepassingen in en om de woning. ‘Denk maar eens aan: vloerzeil, buizen riolering, kit, gevelpanelen, plafond beplating in doucheruimten en garages, dakbeschot, achter de kachel, vensterbanken en wc’. Vooral in woningen met bouwjaar voor 1993 is de kans groot dat er asbest is gebruikt. Het gevaar is dat je asbest niet ziet. Juist door slopen in bestaande woningen komen er asbestvezels vrij die door inademing schadelijk is voor de gezondheid. ’Zorg ruim vooraf aan de renovatie voor een volledig asbestinventarisatierapport, zodat je de kans op vertraging door het onverwacht aantreffen van asbestverdachte materialen minimaliseert. Zo kan een eventuele asbestsanering ook plaatsvinden vooraf aan de renovatie.’
Levensecht onderwijs
‘Leren door samenwerking met een levensechte opdrachtgever als Bouwbedrijf Lont is een speerpunt van ROC Friese Poort’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat levensecht onderwijs in 6 stappen waaronder gastlessen van bedrijven. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap van de studenten. We leiden hen zo op tot de vakmensen van de toekomst’.