Gasloos bouwen en renoveren begint met reduceren warmtevraag

‘Elke dag horen we en lezen we over gasloos bouwen’, zo opent Roeland Westra de Duurzaam Doen Lezing over gasloos bouwen. Maar wat betekent dat voor de gebouwde omgeving? Hoe bouwen we gasloze nieuwbouw woningen? En hoe maken we bestaande woningen gasloos? Donderdag 11 oktober 2018 was Jan Willem van de Groep van  Factory Zer0 gastspreker tijdens de Duurzaam Doen Lezing van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort over de zin en de onzin van gasloos bouwen. Een interessant verhaal voor een publiek van iets meer dan 100 personen bestaande uit studenten van MBO en HBO, docenten, installatiebedrijven, fabrikanten, woningbouwverenigingen en overheden (gemeente Leeuwarden en provinsje Fryslan).

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing over de zin en de onzin van gasloos bouwen

Zin van gasloos bouwen
In een gemiddelde bestaande woning in Nederland vraagt verwarming verreweg de meeste energie. ‘De uitdaging is om deze energiehuishouding van deze woningen gasloos te organiseren’, stelt Jan Willem van de Groep van Factory Zer0. ‘Maar van gas los is nooit een doel op zich. Voordat we het weten spannen we het paard achter de wagen en stoten we meer CO2 uit dan met de gasoplossingen die we nu kennen’. Er is 20.000 kWh stroom nodig om dezelfde hoeveelheid warmte-energie te produceren als met 2.000 m3 gas. ‘De zin van gasloos bouwen is dan ook dat we de warmtevraag gaan reduceren door te isoleren’.

Onzin van gasloos bouwen
‘Het blind omruilen van cv-ketels naar elektrische verwarming  is geen optie’, legt Jan Willem van de Groep uit. Ook bij het gebruik van warmtepompen hoort altijd een reductie van de warmtevraag. ‘Maar overdrijf dat nou ook weer niet’. Er is een optimum tussen isoleren en de toepassing van een efficiënte warmtebron. Die ligt ergens tussen een warmtevraag van 30 tot 50 kWh/m2 . ‘Ook moeten we ons niet blindstaren op de alternatieven voor de all-electric oplossingen’. Waterstof is tot 2040 nog niet in grote hoeveelheden op een duurzame manier te produceren voor de gebouwde omgeving. ‘Alleen al voor de 10 miljard m3 gas die we nu gebruiken zou 17x de hoeveelheid wind op zee nodig zijn die we hebben gepland tot 2023’.

Duurzame kansen
De grootste kansen liggen bij echter duurzame warmtenetten met duurzame bronnen zoals geothermie en restwarmte. Ook daarvoor dient de warmtevraag van woningen aangepast te worden omdat er bijna altijd sprake is van lage temperatuur systemen. Zowel op het gebied van duurzame warmte als op het vlak van besparing en all-electric oplossingen zijn nog grote prijsdalingen gewenst. ‘Anders kan de consument dat nooit betalen’. Daarvoor moet de bouwsector nog een flinke innovatie en industrialisatie slag maken. ‘Uiteindelijk moeten de prijzen van een goed aanbod aan een woningeigenaar met een factor twee tot drie kunnen dalen’, is de boodschap van Jan Willem van de Groep.

Klik hier voor de presentatie van Jan Willem van der Groep over de zin en de onzin van gasloos bouwen

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.