Frisian Trojan Horse vraagt andere aanpak plastic zwerfafval

‘Met de Frisian Trojan Horse willen wij als studenten van Leeuwarden aandacht vragen voor de manier waarop we nu met plastic omgaan en hoe we dat kunnen veranderen’, vertelt Stan Stukje van het leerbedrijf O3 Leeuwarden. ‘En dat doen we vandaag, op de Friese Dag van de Duurzaamheid’. Woensdag 10 oktober 2018 trok een vijf meter hoog paard van afvalhout, varend in de grachten van Leeuwarden, veel aandacht voor het probleem van plastic zwerfafval. Frisian Trojan Horse is een initiatief van The Green Alert.

Friese Dag van de Duurzaamheid
‘Juist vandaag willen we als Green Alert met de Frisian Trojan Horse het plastic probleem boven “water” halen’, legt Stan Stukje uit. ‘Bovendien willen we het gedrag van de omstanders beïnvloeden gedurende de tocht over het water door het uitdelen van waterflessen en duurzame artikelen. En natuurlijk vissen we tijdens de tocht plastic uit het water’. Op ludieke wijze verbindt de Frisian Trojan Horse de andere evenementen op de Friese Dag van de Duurzaamheid zoals de Challenge en het Diner van de Toekomst bij ROC Friese Poort.

Plastic zwerfafval
Plastic zwerfafval, de bodem, ons voedsel en onze gezondheid hebben alles met elkaar te maken. Plastic valt in verloop van tijd onder invloed van zonlicht, wind en water uit elkaar in piepkleine deeltjes. Deze zogeheten nanoplastics zijn overal in ons voedselsysteem terug te vinden.  Met de fabricage van plastic heeft de mens een prachtig product ontwikkeld, maar met een wrange bijsmaak. Elk jaar produceert de mens meer dan 340 miljoen ton plastic. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid. Als we hier zo mee doorgaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zitten; ons plastic probleem wordt binnen tien jaar tijd drie keer zo groot.

The Green Alert
Frisian Trojan Horse is een initiatief van The Green Alert. Mbo en hbo-studenten bedachten het concept onder vlag van O3 Leeuwarden (een leerbedrijf van ROC Friese Poort, NHLStenden en Friesland College) met als doel duurzaam doen en denken op de kaart zetten. Samen met lokale kunstenaars bouwden zij van afvalhout en plastic zwerfafval, met een knipoog naar Culturele Hoofdstad, Frisian Trojan Horse.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.