Friese bedrijven leiden MBO studenten op voor baan in metaalbranche

Zes Friese bedrijven gaan samen MBO-studenten uit de regio volledig opleiden tot constructiebankwerker voor de metaalbranche. Deze nieuwe vorm van samenwerken vinden bedrijven nodig om het tekort aan vakmensen in techniek in de regio op te lossen. Uniek is dat de studenten hun opleiding volgen bij drie verschillende bedrijven en daarmee breed inzetbaar zijn. Het gaat in eerste instantie om zes studenten die in twee jaar hun opleiding afronden. De bedrijven Leenstra BV, Staalbouw Nagelhout, Frames Heat Transfer, ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, ROC Friese Poort en Randstad Techniek starten het initiatief onder de noemer Metaal om Tafel.

Na afloop van de opleiding kunnen studenten kiezen bij welk bedrijf ze aan de slag gaan. Taco Mulder, directeur Leenstra BV: “In de metaal merken we dat steeds minder lassers, constructiebankwerkers, fitters, draaiers en frezers beschikbaar zijn. Anders denken en vernieuwing is nodig om het toenemende tekort aan goede vakkrachten op te lossen. Via Metaal om Tafel proberen we hier via een andere vorm van scholing en samenwerking invulling aan te geven.“

Aanvang opleiding studenten
Deze maand zijn zes studenten bij drie deelnemende bedrijven gestart. Iedere acht maanden rouleren de studenten, zodat ze zich allround ontwikkelen en bij verschillende bedrijven in de keuken kunnen kijken. “Eindelijk krijg ik de kans om mij te ontwikkelen en mij echt met de toekomst bezig te houden, dit is een kans uit duizenden. Het is ook fantastisch om met vijf anderen dit traject in te kunnen. Samen in een klas en elkaar versterken”,  aldus Jogchum Wedman (35 jaar, Boelenslaan).

Praktijkbegeleiders van de deelnemende bedrijven, een docent van ROC Friese Poort en de opleidingsadviseur van Randstad Vakschool begeleiden de studenten tijdens het opleidingstraject. Natascha van der Laan, opleidingsadviseur: “Als opleidingsadviseur ben ik nauw betrokken bij dit traject waarin doen voorop staat. Deze bedrijven durven op te leiden voor de branche. De student maakt de keus waar hij uiteindelijk zijn loopbaan vervolgt”.

Meedoen Metaal om Tafel
Manager Randstad Vakschool, Kor Visser, over de toekomst van Metaal om Tafel: “In de komende periode willen wij de samenwerking met bedrijven uitbreiden en leerlingen stimuleren deel te nemen. Hiervoor lopen gesprekken met nieuwe bedrijven en nieuwe instromers. Lokale werkgevers met een ambitie in techniek zijn van harte welkom zich bij ons aan te sluiten”.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.