Focus bedrijvenbijeenkomst Technicus Smart Energy op samenwerken

‘Nieuwsgierigheid is een talent’, zo begint Willem van Dijk, opleidingsmanager van ROC Friese Poort de bedrijvenbijeenkomst Technicus Smart Energy. ‘Als je nieuwsgierig bent dan wil je meer weten en daarmee begint het leren’. Donderdag 9 juni 2022 vonden nieuwsgierige studenten, duurzame installatiebedrijven en betrokken docenten elkaar bij de bedrijvenbijeenkomst in het kader van de opleiding Technicus Smart Energy. Speerpunten van de bedrijvenbijeenkomst zijn duurzaam, kennisdelen en samenwerken.

Geleerde lessen
‘Inmiddels is er al een leerjaar 3 en kunnen we terugkijken op de opleiding Technicus Smart Energy’, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Terugkijken is ook leren: leren om vast te houden wat goed is, leren om los te laten wat ballast is en leren om te groeien. Vaak maken we hier geen tijd voor door de hectiek van elke dag. Dat is een gemiste kans’. De studenten lieten weten dat ze meer met duurzame technieken willen werken zoals zonnepanelen, warmtepompen en windenergie. ‘We willen voorop lopen in plaats van afwachten’. De bedrijven gaven aan om te stoppen met klassikaal onderwijs in leerjaar 4. “Ga in levensechte projecten werken en koppel de theorie aan de praktijk door vaktheorie functioneel aan het project te maken. Met projectonderwijs willen we ervoor zorgen dat Technicus Smart Energy als opleiding nog beter aansluit op de dagelijkse praktijk’. De docenten noemden de projectdagen bij de bedrijven in het 1e leerjaar als voorbeeld om vast te houden. ‘Voor de studenten is dat de eerste kennismaking met de bedrijven en de praktijk’.

MKE Technicus Smart Energy
‘Studenten die kiezen voor deze vernieuwde opleiding kiezen voor een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt Pieter Hoekstra uit. Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren. ‘Gedurende de opleiding krijgen de studenten een coach voor persoonlijke en vakinhoudelijke begeleiding. In leerjaar 3 en 4 lopen de studenten een betaalde stage bij de installatiebedrijven die participeren in deze opleiding. Na het afronden van de opleiding zijn de studenten vrijwel zeker van een baan’. Naast leren door theorie en praktijkonderwijs in de technische werkplaatsen leren de studenten in het Duurzaam Doen Huis en door levensecht projectonderwijs. Heb je een VMBO of Havo diploma, kies dan voor MKE Technicus Smart Energy.

Bedrijven
Onderstaande bedrijven nemen deel aan de vernieuwde opleiding Smart Energy. Ze participeren in werkgroepen om het curriculum, de coaching en werving van studenten vorm te geven. De deelnemende bedrijven zijn:

Bouma technisch installatiebedrijf
Damstra installatietechniek
DRS installatietechniek
Equans
Ewald bv
ITBB
Pranger-Posier installaties
Sijperda-Hardy Adviesbureau
Spie
P. de Vries installatietechnieken bv
V.d. Weerd installatietechniek
Technisch buro Zonderland bv

RIF Gas 2.0
‘De vernieuwde opleiding Smart Energy past bij de doelstellingen van RIF Gas 2.0’, aldus Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. RIF Gas 2.0 is een speerpunt van Energy College met als doel om de energietransitie te versnellen door jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. RIF Gas 2.0 werkt aan een 5-tal thema’s waaronder energie en duurzaamheid waar Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort trekker is. RIF Gas 2.0 is gestart in september 2018 en loopt tot en met september 2022.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.