First Lego League brengt MBO, VMBO en basisonderwijs Friesland bij elkaar

‘Graag willen we als MBO samen met het VMBO en het basisonderwijs techniek promoten’, vertelt Lenze Kielstra, decaan ROC Friese Poort. ‘ De First Lego League enthousiasmeert kinderen in het basisonderwijs spelenderwijs voor techniek’, vult Harry Hoefakker, docent CSG Ulbe van Houten, aan. Zaterdag 26 november 2016 was de regiofinale van de First Lego League op Campus Middelsee(CSG Ulbe van Houten en Piter Jelles) in Sint Annaparochie.

Klik door en beleef de First Lego League zelf

Zelf ontdekken
In wedstrijdvorm daagt de First Lego League teams van jongeren tussen de 9 en 15 jaar uit om technische opdrachten uit te voeren. Het doel is om kinderen te laten denken als wetenschappers en technici. Een van de opdrachten is om een volledig autonome robot te ontwerpen, te programmeren en te bouwen. Een andere opdracht is het uitvoeren van een eigen onderzoek binnen het thema harige, gevleugelde en geschubde dieren. Hoe kunnen mens en dier elkaar helpen? Bij het uitvoeren van het onderzoek gaan de basisschool kinderen op zoek naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. De kinderen komen zelf met een creatieve oplossing. De winnaars van de dag zijn CSG Bogerman Sneek met het team Antmotion, Linde College Wolvega met team LEGO BRAINS en CSG Comenius Leeuwarden met team Lego Rangers.

Techniek maakt de toekomst
‘We werken met elkaar samen in het samenwerkingsverband Technisch Beroeps Onderwijs Friesland (TBOF’), legt Lenze Kielstra uit. ‘We zijn met 25 VMBO scholen en 3 MBO scholen. Ons motto is ‘Techniek maakt de toekomst’. Samen met het Friese bedrijfsleven en overheden is onze doelstelling om jongeren intensiever kennis te laten maken met techniek om in de toekomst over voldoende technisch opgeleid personeel in Friesland te beschikken’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.