Excursie zonnepanelen als voorbereiding op internationaal project

‘Wij willen onze studenten goed voorbereiden op een internationale stagereis van 2 weken’, zegt Hans de Boer, docent techniek van ROC Friese Poort. ‘In mei 2022 gaan onze studenten elektrotechniek niveau 2 en 3 een zonnepanelen systeem installeren in de ECOkubus op het eiland “Terceira op de Azoren’. Woensdag 16 maart 2022 brachten de studenten een werkbezoek aan Mensonides voor een praktische uitleg van het zonnepanelensysteem.

ECOkubus
Inmiddels is er al een ECOkubus gerealiseerd op de Azoren. ‘In 2019 hebben onze studenten al een domoticasysteem geïnstalleerd. Het installeren van een zonnepanelen systeem is de volgende stap naar een zelfvoorzienende woonunit gericht op het monitoren van de energiehuishouding. De ECOkubus maakt deel uit van een internationaal project. De studenten draaien op een school in de Azoren de techniek lessen volop mee en plaatsen een compleet zonnepanelen Enphase op de ECOkubus. Dit systeem en de bijbehorende materialen zijn gesponsord door Mensonides.

Energiezuinig bouwen
Het hoofddoel van dit project is het uitwisselen van kennis en ervaringen op het gebied van energiezuinig bouwen. ‘Onze studenten kunnen met dit project kijken hoe het er in een ander land er in de techniek sector aan toe gaat. Ook doen ze ervaring op met nieuwe duurzame technieken’.

Van elkaar leren
Eerder werkten studenten in Leeuwarden en Noorwegen al aan een ECOkubus. Ook in Sneek zijn ze hiermee aan de slag. ‘Ons doel is alle huisjes online met elkaar te verbinden. Op één webpagina lezen we dan alle informatie uit van de klimaatsystemen. Zo kunnen we op afstand de energiehuishouding van de ECOkubussen met elkaar vergelijken en van elkaar leren’.

Buitenland ervaring
ROC Friese Poort wil studenten stimuleren om deel te nemen aan een buitenlandse stage of werkweek en stelde daarom dit project op. Voor veel niveau vier opleidingen is het normaal dat het mogelijk is om op buitenlandse stage te kunnen gaan. ‘Bij niveau twee opleidingen is dit veel minder aan de orde en gebeurt dit minder vaak. Dit is een ervaring voor studenten niveau 2 en 3 om nooit meer te vergeten’.

Internationalisering
ROC Friese Poort stimuleert studenten een stage of een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ROC Friese Poort gaat het komend jaar verder investeren in internationalisering.

Levensecht onderwijs
‘Een excursie laat onze studenten levensechte praktijksituaties ervaren’, licht Roeland Westra toe. ‘Onze studenten krijgen de kans om vragen te stellen aan mensen uit de praktijk die weten hoe het moet. Dit levert directe kennis uit de praktijk op en helpt onze studenten om praktijkvragen verder uit te werken. We noemen dat levensecht projectonderwijs’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.