Excursie naar energieneutrale vakantiewoningen voor bouwstudenten

‘Op de stageterugkomdag delen onze bouwstudenten hun praktijkervaringen van hun stages’, vertelt Gerwin Elzinga. “Steeds vaker hebben die ervaringen te maken met duurzaam bouwen. Daarom maakt een excursie naar een duurzaam bouwproject deel uit van het dagprogramma’. Maandag 31 mei 2021 bezochten 1e jaars studenten middenkaderfunctionaris bouw de energieneutrale vakantiewoningen in Akkrum die door Friso Bouwgroep zijn gebouwd. ‘Graag dragen we onze prakijkervaringen over aan de nieuwe bouwers, en dat zijn jullie’, zo verwelkomt Johan Keuning van Friso Bouwgroep de studenten.

Energieneutraal
‘Jullie zijn op het vakantiepark Tusken de Marren. We bouwen hier een 6-tal energieneutrale vakantiewoningen voor 6 en8 personen’, legt Johan Keuning uit. Dit betekent dat elke vakantiewoning all-electric is en gebruik maakt van een basis lucht water warmtepomp, lage temperatuur vloerverwarming, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Er is een speciale installatieruimte die van buitenaf is te benaderen voor onderhoud en service. ‘‘Door de compactheid van de vakantiewoningen en de hoge standaard RC waardes in het bouwbesluit is extra isolatie niet nodig om energieneutraal te zijn. Dit installatieconcept is ontwikkeld in samenwerking met installatiebedrijf P. de Vries.

Bouwen
‘Zoals jullie zien zijn het houtskelet woningen met een Scandinavische look. We gebruiken veel hout omdat hout het meest duurzame bouwmateriaal is, legt Johan Keuning uit. ‘We hebben gekozen voor een simpel bouwsysteem. Dit betekent dat we het aantal werkzaamheden op de bouwplaats zo veel mogelijk willen minimaliseren. Zo prefabriceert de fabriek de elementen om te komen tot een complete casco inclusief binnenafwerking’. De keuze voor deze bouwmethode impliceert veel tijd in het voortraject. ‘Voorafgaand aan de bouw moeten we nadenken over de functies van de ruimtes, de leidingen en de elektriciteit’. Op basis van deze werkwijze zijn alleen voor de fundering en de vloer bouwwerkzaamheden nodig. 3e jaars studenten middenkaderfunctionaris bouw van Sneek hebben in periode 2 als young professionals alle bouwstappen van dit bouwproject doorlopen zoals bijvoorbeeld de bouwplaatsinrichting.

Levensecht onderwijs
Deze excursie is een voorbeeld van levensecht onderwijs. ‘Naast het geven van reguliere, theoretisch lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen’, vertelt projectleider Roeland Westra. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’.

RIF Gas 2.0
Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.