Excursie naar bouwplaats duurzame schoollocatie bij Nij Smellinghe

“Duurzaamheid speelt een grote rol bij de nieuwe schoollocatie van ROC Friese Poort op het terrein van Nij Smellinghe“, vertelt Gerard Jonker, Uitvoerder onderhoud en beheer bij Van Wijnen. “Vandaag leiden we jullie rond over de bouwplaats.” Zeventien eerstejaarsstudenten Bouwkunde van ROC Friese Poort bezochten op vrijdag 8 april 2022, onder begeleiding van docent Mathijs de Jong, de locatie in Drachten. Daar vertelden Jonker en vierdejaars ROC Friese Poort-stagiair Danny Wiersma over hun ervaringen tijdens dit bouwproject.

Circulariteit
Van Wijnen gaat bij de bouw uit van circulaire principes. Om de restafvalstroom te beperken maakt het bedrijf veel gebruik van hout tijdens dit project. Zo rusten op de fundering houten kolommen, balken, liggers en vloeren. “Bovendien maken we gebruik van een houtskeletbouw-gevel’, vertelt Jonker. “Aan de buitenkant gebruiken we onder meer gerecyclede oude gevelplaten van het huidige ziekenhuis. Het pand is bovendien demontabel, beschikt over 9000 zonnepanelen en ‘klimaatplafonds’, die geprefabriceerd zijn en op veel plekken in het gebouw lucht en licht doorlaten.” Het thema duurzaamheid komt ook op een ander vlak naar voren. Zo vindt de verwarming van de onderwijslocatie plaats door middel van een Warmte Koude Opslag (WKO).

De bouw aan de schoollocatie begon op 15 november 2021. Het wordt de eerste volledige mbo-locatie voor volwassenenonderwijs op een ziekenhuisterrein in Nederland. De studenten doen hier waardevolle praktijkervaring op. Bij de start van de opleiding Zorg en Welzijn zullen meer dan 600 studenten lessen volgen op deze plek.

Meelopen in de praktijk
Danny Wiersma, vierdejaarsstudent Middenkader bij ROC Friese Poort, loopt 10 weken stage bij Van Wijnen. Dagelijks loopt hij mee met Gerard Jonker, die hem de kneepjes van het vak bijbrengt. “Ik neem hem mee in het volledige proces en laat zien hoe alle systemen werken. We proberen hem zo goed op te leiden dat hij het meteen over kan nemen als ik even niet beschikbaar ben!”, aldus Jonker, wiens woorden weerklank vinden bij stagiair Danny. “Het is heel leuk werk. Door in de praktijk mee te lopen leer je andere dingen dan op school. Van Wijnen biedt me een mooie kans ervaring op te doen en nieuwe dingen te leren. Ik kan het iedereen aanraden.”

Levensecht onderwijs
Deze excursie naar de bouwlocatie van de ROC Friese Poort-locatie bij Nij Smellinghe, geïnitieerd door Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, is een voorbeeld van levensecht onderwijs. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. Bovendien maken ze kennis met een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst.”

RIF Gas 2.0
Van Wijnen is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. ‘In dit project waarin wij samenwerken met alle ROC’s in Friesland, Groningen en Drenthe zijn wij trekker van het thema energiebesparing en duurzaamheid’, vertelt Roeland Westra van ROC Friese Poort. ‘Ons Centrum Duurzaam organiseert samen met bedrijven zoals Van Wijnen duurzame avonturen voor onze studenten’. De andere thema’s van RIF Gas 2.0 zijn waterstof en geothermie.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.