Excursie laat studenten werktuigbouw zien waar ze later aan het werk gaan

‘Wij willen onze eerstejaars studenten in de introductieweek laten zien voor welk beroep ze gekozen hebben’, vertelt Jan Lammertsma, docent werktuigbouw van ROC Friese Poort. ‘Een excursie geeft onze studenten de mogelijkheid om in het bedrijf zelf te zien waar ze later aan het werk gaan’, vult Simeon Stoffels van ROC Friese Poort aan. Donderdag 1 september 2022 gingen eerstejaars studenten van de opleidingen lassen en constructiewerker op bezoek bij een 2-tal bedrijven op de Hemrik in Leeuwarden: Douna en SMI Plaatwerk, onderdeel van de SMI Groep. ‘Interessant om te zien wat ze bij deze bedrijven allemaal maken’, aldus een van de reacties van de studenten na afloop van de excursie.

Douna Machinery
‘Machinebouw is ons vak’, zo start David Farzanh van Douna de rondleiding. ‘Wij bouwen hoogwaardige technische maatoplossingen voor ingewikkelde industriële problemen. Zo maken wij veel precisiewerk in metaal voor de gasindustrie. In het kader van veiligheid testen we de onderdelen uitvoering aan het eind van het productieproces. Ook leveren we certificaten bij de onderdelen. Daarom is het zo belangrijk om tekeningen goed te lezen en machines goed in te stellen’.

SMI Plaatwerk
Hier in Leeuwarden houden wij ons bezig met plaatwerk, legt Geert Bloemhof van SMI Plaatwerk, onderdeel van de SMI Groep uit. ‘Wij maken eindproducten in kleine en middelgrote series in aluminium, staal of roestvrij staal. Wij werken intern samen met het zusterbedrijf SMI Dokkum. Op deze manier verkorten we productieprocessen en schakelen we snel bij spoedopdrachten. Wij werken onder andere voor defensie en zorg’. Zo zagen de studenten het hele proces van het realiseren van detectiepoortjes: van alle metaalonderdelen tot het assembleren van het apparaat. Ook maakt en assembleert SMI maatwerkkasten in ambulances.

Levensecht onderwijs 
Deze excursie is een voorbeeld van levensecht onderwijs. ‘Naast het geven van reguliere, theoretisch lessen willen we dat onze studenten als eerste stap het werkveld beleven’, vertelt projectleider Roeland Westra. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Na de excursie gaan onze studenten ontdekken en doen in Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen. Zo ontwikkelen studenten zich tot vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’. 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.