Excursie Egelantierstraat maakt circulaire bouwmogelijkheden zichtbaar

Onze studenten zitten nu nog in de oriëntatiefase van de Hibertad Challenge’, vertelt Maartje Berenschot van ROC Friese Poort. ‘Ze hebben nu een eerste tekening op papier van de tiny office gemaakt. Met deze excursie krijgen ze de kans om vragen te stellen aan mensen uit de praktijk die weten hoe het moet’. Maandag 1 maart 2021 brachten studenten Middenfunctionaris Bouw een bezoek aan de locatie van ROC Friese Poort op de Egelantierstraat in Leeuwarden. In een rondleiding door Wind Architecten Adviseurs ontdekten de studenten een aantal circulaire bouwelementen van dit circulaire gebouw.

Circulair bouwen
‘Een circulair schoolgebouw ontwerpen is een andere manier van denken’, stelt Frank Nijholt van Wind Architecten. Circulair bouwen is bouwen met natuurlijke materialen en restmaterialen op een demontabele wijze. ‘Ook de installateur denkt in deze mee over circulariteit van een schoolgebouw’. In het schoolgebouw van ROC Friese Poort op de Egelantierstraat in Leeuwarden zijn de binnendeuren van bamboe en zijn de akoestische wanden geïsoleerd met gerecyclede petflessen. Buiten is het fietsenhok van sloopmateriaal gemaakt en zijn stenen hergebruikt voor de bestrating. ‘Zorg dat je een gebouw zo ontwerpt dat je later overal bij kunt’, zo tipt Gert van Vulpen van Wind Architecten de bouwstudenten.

Levensecht onderwijs
‘Een excursie laat onze studenten levensechte praktijksituaties ervaren’, licht Roeland Westra toe. ‘Onze studenten krijgen de kans om vragen te stellen aan mensen uit de praktijk die weten hoe het moet. Dit levert directe kennis uit de praktijk op en helpt onze studenten om praktijkvragen verder uit te werken. We noemen dat levensecht projectonderwijs’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Hibertad Challenge
Stichting Hibertad is een onafhankelijke stichting die zich richt duurzaamheid en wil het bedrijfsleven en jongeren aanspreken. Vooral de jongeren kunnen de ‘ondernemers van nu’ helpen om problemen anders aan te pakken. Zo hebben we de sleutel in handen om de wereld samen te veranderen. En dat begint bij het verwonderen over hoe anders duurzaamheid kan zijn. Aan de Hibertad Challenge 2021 doen ongeveer 8 ROC’s uit heel Nederland mee. Oldenboom Groep is sponsor van de Hibertad Challenge.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.