Excursie eerste stap in leren door praktijkopdrachten

‘Onze studenten gaan aan de slag met praktijkopdrachten, zowel fysiek als digitaal’, legt Theo van der Veen van ROC Friese Poort uit. ‘De studenten voeren de praktijkopdrachten uit in een bouwproject in Berlikum van Friso Bouwgroep en maken vervolgens de koppeling met de theorie’. Johan Keuning van Friso Bouwgroep vult aan: ‘de eerste stap voor de studenten is het kennismaken met de bouwplaats en het uitvoeren van werk dat voorhanden is’. Vrijdagochtend 27 augustus 2021 bezochten 1e jaars bouwstudenten de bouwplaats in Berlikum waar Friso Bouwgroep 16 2 onder 1 kap woningen bouwt. In de middag stapten de studenten in de wereld van de Virtual Reality in de VRLoods in Surhuisterveen. 

16 woningen zonder gasaansluiting 
‘Wij bouwen hier in Berlikum 16 2 onder 1 kap woningen zonder gasaansluiting’, vertelt Cor Boorsma van Friso Bouwgroep. ‘Zoals jullie zien zijn we volop bezig met het draaien van de vloeren. Vanochtend gaan jullie ons helpen met het sluiten van de kist van de fundering en met het leggen van de vloeren’. Theo van der Veen roept de studenten op om foto’s te maken tijdens de werkzaamheden. ‘Maak foto’s van wat je doet en welke problemen je tegenkomt. Ga dan op zoek naar oplossingen en gebruik dit voor je portfolio’. Zo gingen de studenten onder leiding van uitvoerder Jappe Zweed aan de slag met het sluiten van de PS-bekisting. Voor 1 woningblok maakten de studenten bekisting klaar. Dit hele bouwproject is voor de bouwstudenten van fundering tot dak te volgen via een webcam die in samenwerking met Friso Bouwgroep is opgesteld. ‘Elke fase van de bouw koppelen we aan een theoretische leermodule’, licht Theo van der Veen toe. ‘Dit doen we met behulp van een 3D BIM model van een 2 onder 1 kap woning die geleverd is door Friso Bouwgroep. Als de bouw van de woningen in de laatste fase is gaan we terug om te kijken of de koppeling met de theorie goed uit de verf is gekomen. Een praktische vorm van hybride onderwijs’.

Virtual Reality 
‘Met 3D BIM modellen passen wij Virtual Reality toe binnen de bouwopleiding’, aldus Theo van der Veen. Virtual Reality geeft de studenten een beeld van de opdracht die ze als eerste uitvoeren in de praktijk en vervolgens koppelen aan de theorie. Daarom willen we onze studenten vandaag ook kennis laten maken met een virtuele wereld die niet te onderscheiden is van de echte wereld, namelijk virtual reality’. Volgens Johan Oosterhuis van VRLoods in Surhuisterveen is het mogelijk om in de virtuele wereld woningen te bekijken. ‘Ook kunnen jullie virtueel kennismaken met elke stap van het bouwproces’. 

Levensecht onderwijs 
‘Deze excursie is de eerste stap in levensecht onderwijs waarbij onze studenten leren door praktijkopdrachten. Ook verbinden we onze studenten in deze excursie met de praktijkexperts van Friso Bouwgroep met up-to-date kennis van een lopend bouwproject’, licht Roeland Westra projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. Een excursie is een van de zes onderwijsstappen van levensecht onderwijs. ‘Met praktijkopdrachten willen we dat onze studenten een bouwproject beleven, ontdekken én doen op de bouwplaats, via een webcam en met 3D modellen. Met actuele praktijkkennis ontwikkelen onze studenten zich tot duurzame professionals van de toekomst met een focus op de energietransitie en de circulaire economie’. 

RIF Gas 2.0
Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.