Energieneutraal bouwen ontdekken in Duurzaam Doen Huis

‘We zien in de bouw dat veel technische ontwikkelingen bij elkaar komen’, stelt Durk Velstra, docent bouw van ROC Friese Poort. ‘Het is zelfs zo dat installatietechniek deel uitmaakt van het vakgebied bouw. Een uitvoerder moet weten welke technische installaties er zijn om een nieuwbouwhuis energieneutraal te bouwen’. Bouwstudenten van ROC Friese Poort Leeuwarden maakten in maart 2016 kennis met een aantal voor de bouw relevante technische duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort in Leeuwarden. Een leerzame ontdekkingsreis naar duurzame technieken die in te zetten zijn bij het energieneutraal maken van woningen.

Klik door voor de foto impressie

Energieneutraal bouwen
Bouwen in de toekomst is gericht op het terugdringen van het verbruik van energie. Dit betekent bestaande huizen en gebouwen stap voor stap energiezuiniger maken en vanaf 2020 alle nieuwbouwwoningen zo goed als energieneutraal bouwen. ‘We beginnen bij het begin en stellen bouwstudenten de vraag welke systemen er nodig zijn bij het verwarmen van huizen’, legt Durk Velstra uit. ‘We laten studenten niet alleen kijken naar verwarmingssystemen, maar ook naar bijvoorbeeld ventilatiekanalen. Dat is de eerste stap naar andere duurzame technieken zoals bijvoorbeeld de warmtepomp, zonneboiler en vloerverwarming’.

Zichtbare technieken
‘In het Duurzaam Doen Huis maken we met 22 duurzame technische opstellingen de theorie beeldend en zichtbaar’, lacht Durk Reitsma, docent installatietechniek. ‘De eerste stap is om met elkaar in gesprek te raken waarom we minder energie moeten verbruiken. Vervolgens gaan studenten met praktijkopdrachten aan de slag om per technische opstelling te kijken naar de besparingsmogelijkheden in het kader van energieneutraal bouwen’.

Studentenreactie
‘Nu weet ik ook hoe een passief huistoestel uit ziet. Ik weet ook waarom het belangrijk is dat gebouw gebonden installaties goed ingeregeld en in bedrijf gesteld zijn’, aldus een van de bouwstudenten.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.