Energiecommissie Noord-Nederland geïnstalleerd

Tijdens de ontbijtsessie Van Willen naar Doen! in Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is de Energiecommissie Noord-Nederland geïnstalleerd. Bouwe de Boer, Hotze Hofstra en Femke Adriaens zijn nu afgevaardigde voor respectievelijk Fryslân, Groningen en Drenthe. Door de aanstelling van het noordelijke energietrio ontstaat er een landelijk groeiend netwerk van inspirators en verbinders.

De aftrap van de bijeenkomst kwam voor rekening van Ruud Koornstra, de Nationale Energiecommissaris. Hij riep op tot vernieuwing en benadrukte de rol die de regio hierin kan spelen. “Nederland is de meest innovatieve plek ter wereld”, aldus Koornstra. “We hebben vernuft, ondernemerschap en geld. Toch zijn we in Europa het op één na vervuilendste jongetje van de klas. Als we de deur openzetten voor vernieuwing komt het echter helemaal goed met ons land.”

Schone energiehuishouding
Voor deze innovatie zocht Koornstra naar lokale partners, die het doel van de Nationale Energiecommissie – een schone energiehuishouding in 2030 – realiseerbaar maken. “Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heb ik lokale energiecommissarissen geselecteerd, die in hun regio onze doelen voor het voetlicht brengen. Nederland moet koploper worden in plaats van achterblijver. Hiervoor hebben we eigenwijze mensen nodig die buiten de gebaande paden durven te treden.”

Benoeming
In Fryslân viel de keus op de Bouwe de Boer, die hiermee beloond wordt voor zijn jarenlange inzet voor verduurzaming, met als huidige hoogtepunt het projectleiderschap van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Dit is een netwerk van bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden, dorpen en andere organisaties die samen toewerken naar een fossielvrij Friesland. De Boer toont zich tevreden over zijn benoeming: “Het is geweldig om Energiecommissaris van Fryslân te zijn. Onze provincie loopt nationaal voorop met verduurzaming. In deze rol hoop ik de ontwikkelingen nog eens te versnellen. Met toppers als Hotze en Femke is het hele noorden bovendien goed voorzien!”

Workshops
Na de installatie van de noordelijke Energiecommissie waren er tijdens de ontbijtsessie ook interessante workshops te volgen. Eline Kik van Green Business Club vertelde met Bouwe de Boer over verduurzaming van bedrijventerreinen, terwijl Martijn in ’t Veld van Climate Neutral Group inging op energie-uitdagingen bij bedrijven. Durk Reitsma, docent bij ROC Friese Poort, adviseerde in het Duurzaam Doen Huis mensen bij het verduurzamen van hun woning. De afsluiting van de ochtend kwam voor rekening van Margreet van Gastel, Ambassadeur Energie-uitdagingen 2020. Zij riep daarin op de handen ineen te slaan op weg naar een schonere economie.

Bekijk hieronder een video over de installatie van de Energiecommissie Noord-Nederland:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.