Energiecoaches Leeuwarden volgen workshop in Duurzaam Doen Huis

‘We sluiten de cursus voor energiecoaches bij Milieu Centraal af met een praktische workshop’, vertelt Arjen Goodijk van de gemeente Leeuwarden. ‘Met de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning’ kunnen ze hun opgedane kennis in de praktijk brengen’, vult Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Donderdag 8 juni 2017 kwamen 14 energie ambassadeurs naar het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden voor deze activerende workshop.

Klik door voor een foto impressie van de workshop in het Duurzaam Doen Huis

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘De uitdaging waar we met elkaar voor staan is het verduurzamen van de bestaande particuliere woningvoorraad’, legt Durk Reitsma uit. De strategie om te verduurzamen is gebaseerd op de Trias Energetica. De eerste stap in deze strategie is het beperken van de energievraag. ‘Denk hierbij vooral aan interne maatregelen zoals isolatie en glas’. Stap 2 is het zelf opwekken van hernieuwbare energie zoals zon, wind, aardwarmte en bio. De laatste stap is de efficiëntie van technische installaties om zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken. Een duurzame strategie betekent duurzame keuzes maken. ‘Kijk naar duurzame maatregelen in investering, besparing en CO2 uitstoot. En ontdek welke duurzame maatregelen geschikt zijn voor je eigen woning’. Van zonneboilers tot balansventilatie en van lucht of waterwarmtepomp tot infraroodpanelen. ‘Zo ontstaan er duurzame plannen en zo inspireer je elkaar’.

Duurzaam Doen Huis
‘We spelen met het Duurzaam Doen Huis in op de duurzame ambities van Nederland’, zegt Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam. Vanaf 2020 bouwt Nederland namelijk volgens de BENG maatregel: bijna energie neutraal gebouwd. In 2018 geldt dit al voor overheidsgebouwen. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven leren in het Duurzaam Doen Huis altijd om de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland in te regelen en in bedrijf te stellen’. Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen naar energieneutraal op nul op de meter. ‘Alle nieuwe inzichten die studenten en medewerkers van bedrijven opdoen maken het mogelijk om de volgende duurzame stap te zetten’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.