Energie excursie internationale studenten Universiteit Twente bij Centrum Duurzaam

‘Met deze energie excursie willen we jullie graag een aantal duurzame hotspots in Leeuwarden laten zien’, zegt Bouwe de Boer, energie coördinator van de gemeente Leeuwarden, enthousiast. Zo kregen donderdag 17 november 2016 ongeveer 20 studenten die de Master of Environmental and Energy Management (MEEM) volgen een rondleiding bij Centrum Duurzaam. De MEEM is al sinds 2000 een master-opleiding van de Universiteit Twente die te volgen is bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Door de jaren heen volgden studenten uit meer dan 40 landen deze master.

Kennismaking met Centrum Duurzaam
‘We willen onze studenten prikkelen om zoveel mogelijk te werken met duurzame technieken in samenwerking met bedrijven’, zijn de eerste woorden van Willem van Dijk, opleidingsmanager techniek bij ROC Friese Poort ‘Dat doen we door onze studenten te laten werken met de technieken van morgen. Met nieuwe inzichten voor studenten, docenten en bedrijven als eindresultaat’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen huis is een technische praktijkomgeving waar studenten en bedrijven altijd werken met de nieuwste technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en domotica. ‘We leren onze studenten welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energie neutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’, vertelt Jelke Steenstra, docent techniek ROC Friese Poort. Verduurzaming bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het energiezuinig maken van installaties. De tweede stap is het opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en biomassa. En stap drie is het opslaan van energie. Met als resultaat energiebesparing en het reduceren van CO2 uitstoot.

Innovatiewerkplaats
Centrum Duurzaam organiseert levensechte leeractiviteiten op het gebied van innovatie en duurzaamheid om studenten voor te bereiden als de energieprofessionals van de toekomst. In de innovatiewerkplaats werken studenten samen met bedrijven aan duurzame projecten zoals bijvoorbeeld de ECOkubus, de solarboot, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.