Energie besparen met verschillende warmtesystemen

Ruim 50 belangstellenden kwamen dinsdag 15 september 2015 naar de Duurzaam Doen Lezing van ROC Friese Poort Centrum Duurzaam. De lezing stond in het teken van het delen van technische kennis over energiebesparingsmogelijkheden met verschillende warmtesystemen. Installateurs, bouwbedrijven, vertegenwoordigers van diverse onderwijsinstellingen, mbo-studenten en –docenten, verkregen nieuwe inzichten over de verschillende mogelijkheden van besparen met warmtesystemen. Johan van Putten van JAGA en Erik Olden van IMI Heimeier waren de gastsprekers.

Klik hier voor een foto impressie van deze Duurzaam Doen Lezing.

Low-H2O radiatoren
Energiebesparing, bij elke watertemperatuur, is mogelijk met de Low-H2O radiatoren van JAGA. Door een lager gewicht van de radiator en minder waterverbruik bespaar je op energiekosten. Gelijkmatige warmteverspreiding en een lage oppervlakte temperatuur staat 30 jaar lang garant voor comfortabel warmte zonder veiligheidsrisco’s zoals brandwonden door aanraking van de radiator. De lange levensduur en het feit dat de warmtewisselaar volledig recyclebaar is draagt bij aan een duurzame warmteoplossing. Volgens Johan van Putten van JAGA zijn er geen nadelen aan deze Low-H2O radiatoren. ‘Het enige nadeel kan zijn dat de radiator misschien niet mooi past in het interieur’.

Klik hier voor de presentatie van JAGA over low-h2o radiatoren.

Waterzijdig inregelen van radiatoren
Installaties functioneren pas optimaal als er goed is ingeregeld; ze gebruiken veel minder energie en kunnen het vereiste comfort beter realiseren. Het waterzijdig inregelen met de juiste radiatorkranen leidt al snel tot een energiebesparing van ongeveer 35% aldus Erik Olden van IMI Heimeier. Hij liet dit zien aan de hand van de door IMI Heimeier geleverde proefopstelling in het onlangs in gebruik genomen Duurzaam Doen Huis. Door middel van een sleutel en een resultatenkaart is waterzijdig inregelen door iedereen in te stellen. Aan de hand van een door IMI Heimeier ontwikkelde app kunnen monteurs en studenten eenvoudig uitrekenen welke waarde past bij bestaande radiatoren in woningen.

Klik hier voor de presentatie over waterzijdig inregelen van radiatoren

Duurzaam Doen Lezing
Een Duurzaam Doen Lezing is een nieuwe leeractiviteit van Centrum Duurzaam voor studenten, docenten, bedrijven, overheden en kennispartners. Doel is om de nieuwsgierigheid te prikkelen door het delen van de technische kennis van morgen. Hiertoe vertellen gastsprekers over duurzame thema’s vanuit de vakgebieden installatietechniek, bouw, elektrotechniek, mechatronica en werktuigbouw. Met als resultaat het verkrijgen van nieuwe inzichten waarmee we elkaar een duurzame stap verder helpen.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.