Elfwegentocht parade met waterstofauto en Frisian Eco Car van ROC Friese Poort

‘Afgelopen schooljaar hebben onze studenten gewerkt aan een waterstof auto die vandaag meerijdt met de Elfwegentocht parade’, vertelt Cor Scholte van ROC Friese Poort. ‘Ook rijdt onze Frisian Eco Car mee die al eerder door onze studenten is gemaakt’, vult Richard de Vries van ROC Friese Poort aan. Zaterdag 14 juli 2018 opende Andre Kuipers, astronaut, de Elfwegenparade, een duurzame stoet van electrische auto’s en boten, om de Elfwegentocht met veel energie af te sluiten.

Klik door voor een online impressie van de Elfwegentochtparade

Elfwegentochtparade
De Elfwegetochtparade bestaat niet alleen uit elektrische voer- en vaartuigen. ‘Er zijn ook andere manieren om fossielvrij te rijden’, legt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân uit. ‘Denk aan vrachtwagens en bussen op waterstof, citysteps, Tesla’s en Hesla’s, auto’s op blauwe diesel, bussen op groen gas, Segways, fietsen, scootmobiels en skelters’. De Elfwegentochtparade is een feestlijke afsluiting van de Elfwegentocht: twee weken feest zonder een druppel benzine. ‘Dat is de droom van de Friese jeugd. Afgelopen 2 weken lang hebben we laten zien dat het kan, ook aan de rest van Nederland’.

Duurzaam vervoer Friesland
‘Dit is al ons derde innovatieproject op het gebied van duurzame mobiliteit’, licht Roeland Westra, van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘En daarmee lopen we als MBO voorop’. In 2014 ontwierpen en bouwden technische studenten van ROC Friese Poort in samenwerking met Frisian Motors en MG Electronics de Frisian Eco Car ontworpen als prototype voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In opdracht van Zorgcentrum Het Bildt bouwden technische studenten van ROC Friese Poort samen met Frisian Motors en MG Electronics in 2016 een elektrische bus. En afgelopen schooljaar de waterstofauto in samenwerking met Frisian Motors en Holthausen. ‘Weer een duurzame stap verder’.

Levensecht projectonderwijs
‘Met deze projecten op het gebied van duurzame mobiliteit werken onze studenten met de nieuwste duurzame technieken in samenwerking met het bedrijfsleven, aldus Cor Scholte. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’, vult Roeland Westra. Zo leren de studenten op praktijk dagen bij Frisian Motors en bij Holthausen. ‘Daar halen we de kennis op die we zelf niet in huis hebben en passen we deze kennis direct toe in de praktijk’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.