Elfstedenhal maakt duurzaamheid zichtbaar voor techniekstudenten

‘Het doen van onderzoek naar duurzaamheid in het bedrijf is een onderdeel van het keuzedeel duurzaamheid in beroep’, legt Rouke van der Meer van ROC Friese Poort uit. ‘Daarom nemen we onze studenten mee naar duurzame plekken in Leeuwarden zoals de Elfstedenhal’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Woensdag 23 maart 2022 gingen studenten Technicus Engineering naar de Elfstedenhal in Leeuwarden om te kijken hoe de Elfstedenhal praktisch invulling geeft aan duurzaamheid. Andere duurzame gebouwen in Leeuwarden zijn Wetsus en Fier Fryslan.

Duurzame technieken
De Elfstedenhal is de meest energiezuinige ijsbaan van Nederland. De Elstedenhal verbruikt 10.000 kWh aan elektriciteit per dag. Dat zijn 3 woningen die gemiddeld ongeveer 3500 kWh op jaarbasis verbruiken. Het gasverbruik van de Elfstedenhal is door een mix van energietechnieken teruggebracht naar 1%. Bovendien is het elektriciteitsverbruik 50% minder dan een vergelijkbare ijshal. De Elfstedenhal wekt zelf elektriciteit en warmte op. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) maakt gebruik van stortgas (biogas) van de voormalige afvalstortplaats ‘De Schenkenschans’. Een combinatie van vloer- en luchtverwarming regelt het klimaat in de Elfstedenhal. Andere zichtbare energietechnieken zijn zonnepanelen en ledverlichting. Deze duurzame technieken zijn in elk bedrijf en in elke woning toepasbaar.

Duurzaam ijs maken
De uitdaging is om het ijs aan te passen aan de techniek van het gebouw. In de Elfstedenhal ligt ongeveer 90 kilometer aan koelleiding en zo’n 60 km vloerverwarming. Zowel rondom de ijsbaan als onder het ijs. De temperatuur van het ijs is ongeveer 5 graden onder nul. Dit betekent dunner ijs, snellere hersteltijd van het ijs en minder water gebruiken bij het bereiden van het ijs. De Elfstedenhal maakt gebruik van osmosewater voor het bevriezen van water. Osmosewater is water zonder kalk, zouten, bacteriën, chloor en metalen en daardoor niet belastend voor het milieu. Met een ammoniak /CO2 installatie maken we vervolgens het ijs. De restwarmte van deze installatie gebruiken we voor de verwarming van de kantoren, de schaatshallen, de douches, het dweilwater en de vloerverwarming onder de ijsbaan.

Levensecht onderwijs
Het bezoek van de studenten van de opleiding Technicus Engineering aan de Elfstedenhal past binnen de onderwijsfilosofie van levensecht onderwijs. Studenten brengen hierbij een bezoek aan regionale bedrijven en krijgen zo een praktijkbeeld van het bedrijfsleven. Bovendien koppelt Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort deze bezoeken aan een actueel thema binnen de samenleving: duurzaamheid. Zo bereidt de onderwijsinstelling haar studenten voor op een arbeidsmarkt die steeds meer op duurzaamheid wordt afgestemd.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.