Elfstedenhal duurzame inspiratie voor bouwstudenten ROC Friese Poort

Welke gebouwen in Leeuwarden zijn duurzaam? Welke duurzame technieken zijn er gebruikt? Om antwoord te krijgen op deze vragen is het belangrijk om uit de schoolbanken te stappen. Daarom bezochten eerstejaars studenten Middenkader Functionaris Bouwkunde van ROC Friese Poort Leeuwarden woensdagmiddag 15 december 2015 de Elfstedenhal in Leeuwarden. ‘Zo begint duurzaamheid voor de studenten te leven ’, is de overtuiging van Roeland Westra van Centrum Duurzaam. Naast een technische rondleiding was er ook ruimte om de eigen schaatstalenten te ontdekken aan de hand van een schaats clinic van team Frysk onder leiding van Siep Hoekstra en Kseniya Sadovskaya, schaatsster van Wit Rusland.

Klik hier voor de foto impressie.

Duurzaam ijs maken
De Elfstedenhal maakt gebruik van osmosewater voor het bevriezen van water. Osmosewater is water zonder kalk, zouten, bacteriën, chloor en metalen en daardoor niet belastend voor het milieu. ‘Met een ammoniak /CO2 installatie maken we vervolgens het ijs. De restwarmte van deze installatie gebruiken we voor de verwarming van de kantoren, de schaatshallen, de douches, het dweilwater en de vloerverwarming onder de ijsbaan’, is de uitleg van Arno Landmeter van de Elfstedenhal.

Energietechnieken
De Elfstedenhal wekt zelf elektriciteit en warmte op. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) maakt gebruik van stortgas (biogas) van de voormalige afvalstortplaats ‘De Schenkenschans’. Een combinatie van vloer- en luchtverwarming regelt het klimaat in de Elfstedenhal. Andere zichtbare energietechnieken zijn zonnepanelen en ledverlichting ‘Het gasverbruik van de Elfstedenhal is door deze mix van energietechnieken teruggebracht naar 1%. Bovendien verbruiken we 50% elektriciteit dan een vergelijkbare ijshal. Daarmee zijn we de meest energiezuinige ijsbaan van Nederland, aldus een trotse Arno Landmeter.

Duurzame gebouwen Leeuwarden
‘In Leeuwarden staan veel duurzame gebouwen’. Dat waren de openingswoorden van Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden tijdens de Dag van de Duurzaamheid 2015 bij Centrum Duurzaam.’ Interessante plekken om te bezoeken met studenten’, zo reageerde Christiaan Stavorinus, docent bouw, na afloop. Zo ontstond het idee om in samenwerking met Centrum Duurzaam studenten kennis te laten maken met duurzame gebouwen in Leeuwarden. Het bezoek aan de Elfstedenhal is het eerste bezoek in een reeks van bezoeken. Andere duurzame gebouwen in Leeuwarden zijn onder andere Wetsus en Fier Fryslan.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.