Eerstejaars studenten werktuigbouw Sneek op bezoek bij Centrum Duurzaam

‘Duurzaamheid begint bij jezelf. Wat kun jij doen om energie te besparen en de uitstoot van CO2 te verminderen? Thuis, op school en tijdens je stage’. Zo verwelkomt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, 25 eerstejaars studenten werktuigbouw ROC Friese Poort uit Sneek bij Centrum Duurzaam. ‘Jullie gaan ons straks vertellen hoe wij duurzaam kunnen wonen. Vandaag, dinsdag 13 september 2016,  begint voor jullie het duurzame avontuur in het Duurzaam Doen Huis. Ook gaan jullie kijken naar de mogelijkheden van 3D printen in jullie vakgebied’.

Klik door voor een foto impressie van het bezoek werktuigbouw Sneek bij Centrum Duurzaam.

Duurzaam Doen Huis
‘De eerste stap naar duurzaamheid is het energiezuinig maken van installaties’, stelt Durk Reitsma, docent Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. In elk huis, elk bedrijfspand en elke school kom je meer en meer duurzame installaties tegen. ‘Jullie gaan in het Duurzaam Doen Huis ontdekken welke installaties er zijn. Natuurlijk kijk je ook naar besparingen,  investeringen en de reductie in CO2 uitstoot’. Aan de hand van een praktijkopdrachten maakten de eerstejaars werktuigbouw studenten op een praktische manier kennis met de douche-wtw, passief huis toestel, Hre ketel met micro wkk, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. ‘Ik weet nu hoe de douche-wtw eruit ziet en wat deze duurzame techniek op jaarbasis kan besparen’, is de reactie van een van de studenten na afloop.

3D printen
‘3D is een nieuwe techniek en biedt nieuwe maakmogelijkheden’, legt Aan Kootstra van Frysklab uit. ‘Voor nieuwe technieken geldt dat we nog niet alles weten. Het vraagt een ontdekkende en lerende manier van werken. Ontdekken en leren bij 3D printen doe je door het volgen van een 4-tal stappen: idee, digitaal ontwerp, produceren (3D printen) en testen’. De eerstejaars werktuigbouw studenten kregen de opdracht om een werkende flesopener te bedenken, te ontwerpen en te printen. ‘Ik weet nu wat er komt kijken bij 3D printen. Het is printen, maar ook 3D tekenen zoals bijvoorbeeld Solid Works en zelfs 3D scannen’, zo kijken een aantal studenten terug op de 3D printopdracht. ‘Nu is het aan ons om te kijken naar de mogelijkheden van 3D printen in ons vakgebied van werktuigbouw’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.