Eerstejaars studenten starten met duurzame expeditie en Challenge

‘Kennismaken staat centraal in de introductieweek voor onze 1e jaars studenten’, aldus Michel Helmons van ROC Friese Poort. ‘Kennismaken met elkaar, met school en met het bedrijfsleven’, vult Mohammed Chahbari aan. Op donderdag 1 september 2022 gingen 60 studenten bouw, installatie, elektro, werktuigbouw en mechatronica op duurzame expeditie als voorbereiding op de Challenge. Vrijdag 2 september 2022 kwamen de studenten onder begeleiding van Frysklab met ideeën voor praktijkvragen van Suplacon en RES Flevoland (Regionale Energie Strategie Flevoland).

Duurzame expeditie
‘Een duurzame expeditie is een ware ontdekkingsreis’, zegt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We gaan met studenten naar bedrijven in het kader van ontmoeten, ontdekken en leren. Met duurzame expedities bij 11beaufort en Suplacon bereiden we onze studenten voor op de Challenge. In een Challenge dagen we onze studenten uit om met praktische ideeën te komen voor praktijkvragen voor externe opdrachtgevers. Vaak zien we dat de frisse blikken van onze studenten stimulerend werken op het verkrijgen van nieuwe inzichten’.

Windmolenpark
‘Windenergie is een manier om duurzame energie op te wekken’, vertelt Rob Renne van 11Beaufort. ‘Omdat er in Flevoland veel wind is zetten we hier in op windmolens, zowel op het land als in het water. De volgende stappen die we gaan zetten is energie opslag en het combineren van windenergie met zonne-energie’. Na het bezoek aan het wind experiencecentrum 11beaufort gingen de studenten met een touringcar naar het windmolenpark Noordoostpolder.

Suplacon
‘Wij zijn gespecialiseerd in plaatbewerking’, legt Antijn Koers van Suplacon uit. ‘Wat klanten vragen maken wij. Daarom creëren wij staal- en metaal producten in kleine series. Dit doen wij op maat door materiaalbewerkingen als lasersnijden, lassen, kanten, afbramen, verspanen en oppervlaktebehandelingen. Als bedrijf ontwikkelen wij ons naar een ketenversneller van slim plaatwerk. Dit betekent dat het maken van een product begint met een goede werktekening’. Na de inleiding kregen de studenten een rondleiding in de productiehal van Suplacon en kregen ze een indruk van het uitgebreide machinepark.

Challenge
Tijdens een Challenge gaan studenten aan de slag met een concrete vraag van een bedrijf of een andere opdrachtgever. Via design thinking met als eerste stap het inleven in de klant gaan de studenten aan de slag met de praktijkvraag . Ook werken de studenten aan het ontwikkelen van een businessmodel (Canvas) en ontwerpen ze een prototype. Uiteindelijk pitchen de studenten het resultaat aan de opdrachtgever.

Ontwerp een triple power plant
‘Met onze praktijkvraag krijg je de kans om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid’, zo trapt Rita Wensenk van RES Flevoland af. ‘We vragen jullie om een idee te bedenken voor een triple power plant voor je eigen woning of wijk . Combineer alle vormen van groene energie zoals wind, zon, aardwarmte en biomassa’. Een idee van de studenten was om een kleine turbine te plaatsen in de regenpijp om energie op te wekken van het langsstromende water. ‘Jullie hebben mij geraakt door de manier waarop jullie denken, namelijk out-of-the-box’, was de reactie van Tys de Ruiter van RES Flevoland na afloop.

Ontwerp een compacte palletkar/tafel
‘De palletkarren waar wij mee werken zijn groot en log zoals jullie gisteren hebben gezien’, legt Antijn Koers van Suplacon uit. ‘Ik ben benieuwd naar jullie ideeën voor een compacte palletkar- of tafel die functioneel en veilig is’. Een instelbare kar, zowel in de hoogte als in de lengte, was een van de ideeën van de studenten. Een out-of-the-box idee was om eindproducten ondergronds te vervoeren via het principe van een dienbladenkar.

Levensecht onderwijs
Een duurzame expeditie oftewel een excursie en een Challenge zijn voorbeelden van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid en circulariteit, 2 belangrijkste thema’s van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.