Eerstejaars bouwstudenten maken kennis met de bouwpraktijk

Kennismaken met de bouwpraktijk. ‘Dat is het doel van deze excursie in deze eerste week van het nieuwe schooljaar voor onze nieuwe studenten bouwkunde’, vertelt Age van der Meer van Firda. ‘Het is juist belangrijk dat deze kersverse studenten meteen zien en beleven wat de bouw is’, vult Johan Keuning van Friso Bouwgroep aan. Donderdag 7 september 2023 namen 40 eerstejaars bouwstudenten een kijkje in de praktijk op de bouwplaats van Friso en in de prefab-fabriek van Houkesloot Toelevering in Leeuwarden. 

Bouwplaats
‘Wat zien jullie op deze bouwplaats van Borgesius’, is de eerste vraag die Jelmer Boersma als hoofduitvoerder van het project van Friso Bouwgroep aan de bouwstudenten stelt. ‘Jullie zien hier inderdaad bekistingen, wapening en grondwerk. Dit zijn de eerste stappen van het fysieke bouwproces om te komen tot een fundering van het bouwwerk. De uitvoerder heeft de leiding op deze bouwplaats, stuurt een team aan en is verantwoordelijk voor de voortgang van het bouwproces’.

Prefab fabriek
‘Eigenlijk begint het bouwen al op de tekentafel’, legt Johan Keuning uit tijdens de rondleiding in de prefab-fabriek. ‘Een woning of een gebouw bestaat namelijk uit elementen van beton of hout. Na het tekenen produceren we houtskeletbouw- en betonelementen in onze fabriek. We noemen dat prefab. Op de bouwplaats zetten we deze elementen in elkaar met een woning of gebouw als eindresultaat. Deze manier van bouwen is een samenwerking van tekenaars, HSB-timmermannen, productieleiders en beton-vakmannen’.

Levensecht onderwijs
Een excursie is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen. ‘Door levensecht onderwijs zien de studenten waar ze het voor doen en waarom het handig is om de aangeboden lesstof eigen te maken’, vertelt Johan Keuning uit eigen ervaring. ‘Ze denken tijdens hun eerste studieperiode ongetwijfeld vaak terug aan deze excursie, wanneer ze op school het vak van bouwer gaan leren. De theorie en voorbeelden die op school voorbijkomen kunnen ze nu koppelen aan de praktijk’.

Beleven, ontdekken en doen
‘Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen door levensecht onderwijs’, licht Roeland Westra van Firda toe. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van een groene toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met de energietransitie en circulariteit, 2 belangrijke transities van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.