Eerste proefvaart waterstofraceboot Friese Poort Drachten Middenkader Engineering

Vrijdag 7 juli 2023 was de eerste proefvaart van de waterstofraceboot van de ROC Friese Poort uit Drachten op het Grietmansrak bij de Veenhoop. Negen enthousiaste leerlingen van Middenkader Engineering hebben hier sinds februari 2023 hard aan gewerkt. De slanke polyesterboot van het type V10 is ontworpen door Vripack uit Sneek en gebouwd door PolyNautec uit Woudsend. De studenten kregen de opdracht om samen alle systemen aan boord te ontwerpen, te produceren en af te monteren. Aan boord is een brandstofcel die op waterstof loopt, waardoor de enige uitstoot water is. De brandstofcel levert elektriciteit waarmee de accu opgeladen kan worden en de schroef van de boot gevoed kan worden.

Succes
De eerste proefvaart was een succes en de boot scheerde met 19 km / uur over het water! Ook het Alfa-College uit Groningen en het Friesland College uit Heerenveen waren aanwezig in de Veenhoop om hun waterstofraceboot te testen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het doel is om gezamenlijk aan de Solar Sport One race in 2024 mee te doen en in de V10 klasse tegen elkaar te racen.

Wil jij ook meehelpen?
Wil jij als aanstormend talent meehelpen aan dit prachtige project? Meld je dan aan bij de opleiding Technicus Engineering (uitstroomrichting Mechatronica, Smart Industry, Werktuigbouwkunde, Installatietechniek of Commercieel Technicus) bij ROC Friese Poort Drachten.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.