Eerste praktische stappen in installatietechniek bij Feenstra
‘De introductieweek is een startmoment voor onze studenten om ook kennis te maken met het beroepsveld’, is de motivatie van Willem van Dijk van ROC Friese Poort voor de excursie naar Feenstra. ‘Onze studenten krijgen vandaag de kans om in te stappen in de wereld van installatietechniek. Om dat met elkaar te doen draagt bij aan het plezier krijgen in je vak’. Vrijdag 2 september 2022 bezochten 30 1e jaars studenten installatie- en elektrotechniek de bedrijfslocatie van Feenstra in Drachten.
Rondleiding
‘Wij zijn een installatiebedrijf’, zo opent Fokke Douwsma van Feenstra de rondleiding. ‘Wij houden ons bezig met alle installaties van woningen (woningbouw) en gebouwen (utiliteit). Met alle installaties bedoel ik dat we als Feenstra meer doen dan alleen Cv-ketels en radiatoren. Zo houden we ons ook bezig met zon, beveiliging, ventilatie, airco en warmtepompen. We adviseren en installeren en onderhouden bewezen en duurzame technieken gericht op duurzaam, veilig en aangenaam wonen’.
Praktijk
In het opleidingslokaal kregen de studenten de kans om de eerste praktische stappen te zetten in de installatietechniek. Zo gingen de studenten leidingen buigen en sleutelen aan Cv-installaties. ‘In elke regio in Nederland hebben we net zo’n opleidingslokaal zoals hier in Drachten’, aldus Fokke Douwsma. ‘We leiden hier niet alleen leerlingen op maar scholen onze eigen medewerkers ook bij. Omdat de techniek verder en verder is scholen meer dan alleen basiskennis installatietechniek. Scholen is vooral een kwestie van blijven inspelen op nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld de warmtepomp. Zowel voor cv-monteurs als servicemonteurs. Zo zorgen we ervoor dat onze mensen vakmensen zijn die een bijdrage leveren aan de energietransitie’.
Levensecht onderwijs
Een excursie zoals deze bij Feenstra is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid en circulariteit, 2 belangrijkste thema’s van onze tijd.”