De eerste meters voor ECObus Het Bildt

‘Het is net alsof ik in een golfkar rijd, maar dan in het groot’. Dat is de enthousiaste reactie van de vrijwillige chauffeur van Zorgcentrum Het Bildt na de eerste meters van de ECObus Het Bildt. ‘En zo stil en ook nog onze eigen bus’,  zegt mevrouw Visbeek, bewoonster van Zorgcentrum Het Bildt, vol trots. Vrijdag 1 juli 2016 vierden de bewoners van Zorgcentrum Het Bildt samen met de studenten van ROC Friese Poort de eerste meters van ECObus Het Bildt bij Frisian Motors in Bakkeveen.

Klik hier voor een foto impressie van de eerste meters van de ECObus Het Bildt

Eigen vervoersservice voor iedereen
Zorgcentrum Het Bildt wilde graag een eigen vervoerservice op zetten voor iedereen in de gemeente Het Bildt. ‘Met de zogenaamde ECObus heeft Zorgcentrum Het Bildt de keuze gemaakt om een bestaande  personenbus om te bouwen tot een elektrisch aangedreven bus voor senioren- en rolstoelvervoer. ‘Een collectieve verenigings- of dorpsbus voor iedereen met vrijwillige chauffeurs’ zegt initiatiefnemer Jan de Vries van Zorgcentrum het Bildt lachend. Het gaat om deur-tot-deur vervoer voor alle inwoners van het Bildt met een vervoersbehoefte voor de korte afstand. Dit zijn korte ritten voor boodschappen, bezoek bibliotheek, gemeentehuis, dokter, tandarts, bezoek aan familie en kennissen, deelname aan activiteiten in het dorp of de regio en aansluiting op busvervoer. Vanaf september 2016 rijdt ECObus Het Bildt elke werkdag van 8.00-20.00 uur.

ECObus
‘We hebben ervoor gekozen om een bestaande bus aan te schaffen, een Ford Transit’ , legt Theo de Jong van Frisian Motors uit. ‘Samen met Bert Groenewoud en Thijs Vogelzang, studenten van ROC Friese Poort,  zijn we aan de slag gegaan met het elektrificeren van de bus. De bestaande motor is vervangen door 20 accu’s waarmee de ECObus een actieradius heeft van 100 km’.  Studenten van ROC Friese Poort Leeuwarden hebben in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam projectmatige werkzaamheden uitgevoerd zoals het maken van accubakken en diverse montage steunen.

Inspiratie
‘De Frisian Eco Car, een initiatief van Centrum Duurzaam, is de aanleiding geweest voor een eigen ECObus, zo motiveert Han Westerhof van Zorgcentrum het Bildt de keuze voor de ECObus . De Frisian Eco Car is een elektrische auto die door studenten van ROC Friese Poort is gebouwd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Met deze innovatieprojecten wil Centrum Duurzaam jongeren laten werken in duurzame projecten met de techniek van morgen in samenwerking met bedrijven. ‘Met de ECObus bouwen onze studenten samen Frisian Motors niet alleen aan de auto van de toekomst.  De jongeren zetten de nieuwe duurzame technieken ook nog eens in ten behoeve van de ouderen. Dat maakt dit project in meerdere opzichten uniek’, zijn de afsluitende woorden van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Bijdrage GPTV

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Verduurzamen raakt iedereen
Opening biobased brug Biosintrum

Comments are closed.