Eerste editie Friese Dag van de Duurzaamheid met bottle exchange en citysteps

Dinsdag 10 oktober 2017 vond in Leeuwarden de 1e editie van de Friese Dag van de Duurzaamheid plaats. Dit project brengt de zes Leeuwarder MBO en HBO scholen bij elkaar in één beweging richting een toekomstbestendig en duurzaam Provincie Fryslân. De ochtend bestond uit een duurzaam programma op elke MBO en HBO school en in de middag was sprake van een gezamenlijke afsluiting in de Kanselarij. Vertegenwoordigers van de provincie, gemeente, bedrijven, het Wetterskip Fryslân, teamleiders van scholen, leden van colleges van bestuur, docenten en natuurlijk studenten waren volop aanwezig.

Klik door en beleef zelf de eerste editie van de Friese Dag van de Duurzaamheid

Duurzaam programma met bottle exchange
In de Blokhuispoort kwamen 70 groep 8 leerlingen van openbare basisschool De Winwizer uit Leeuwarden samen voor een duurzaam ochtendprogramma. De studenten van het leerbedrijf O3 Leeuwarden van ROC Friese Poort lieten de basisschool kinderen spelenderwijs kennismaken met duurzaamheid. Met de Bottle Exchange kreeg iedere leerling een dopper van Centrum Duurzaam in ruil voor de belofte om geen plastic flesjes meer te gebruiken. Het spel ‘Ik hou van Grien’ stond boordevol duurzame weetjes. En bij de smaaklessen van Van Hall Larenstein proefden de leerlingen bijvoorbeeld het verschil tussen kraanwater en spa blauw.

Elfwegentocht met citysteps
In de middag was er een gezamenlijk programma in de Kanselarij met een officiële feestelijke kick-off van de Elfwegentocht. De leden van colleges van bestuur van de 6 MBO en HBO scholen in Leeuwarden kwamen op een citystep de zaal binnen. De citysteps zijn gemaakt door techniekstudenten van ROC Friese Poort Drachten voor de Elfwegentocht. De citystep is een duurzaam vervoermiddel voor korte afstanden in de stad. Dit alles onder begeleiding van de muziek van Syb van der Ploeg en Piter Wilkens.

Duurzaam Doen
Vervolgens gaven vertegenwoordigers van de vier verschillende thema’s korte pitches. Vanuit voedsel, mobiliteit, energie en bouw & leefomgeving ging iedereen gezamenlijk aan de slag om vanuit de werkvorm Design Thinking tot creatieve oplossingen voor de toekomst te komen. Na de sessie verzamelde en beoordeelde de jury alle ideeën van de deelnemers . De beste ideeën maken tijdens de follow-up in februari 2018 kans op €250 subsidie om de aftrap van hun plan te realiseren.

Duurzame organisatie
O3 Leeuwarden is één van de organisatoren van het evenement gister, samen met het Nordwin College en Van Hall Larenstein. Projectleider Sara de Vries van O3 Leeuwarden is erg blij met de grote opkomst vandaag, en beretrots op de studenten die het initiatief hebben genomen voor dit project: “Het is echt súper tof wat hier vandaag aan beweging en verbinding opgang is gebracht!” De Friese Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Nordwin College, Friesland College, ROC Friese Poort, NHL, Stenden en Van Hall Larenstein.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.