Met de ECObus geeft Zorgcentrum Het Bildt taxivervoer een nieuwe dimensie

‘Wat geeft je energie?’ Deze vraag stelde Jan de Vries van Zorgcentrum Het Bildt de aanwezigen tijdens de eerste officiële rit van de ECObus van Zorgcentrum Het Bildt. ‘Dit project was energiek door de samenwerking met de studenten van ROC Friese Poort vestiging Drachten, het bedrijf Frisian Motors uit Bakkeveen en Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Samen hebben we aan de ECObus gewerkt en een nieuwe dimensie gegeven aan taxivervoer voor onze bewoners’. Op dinsdag 20 december 2016 maakte gedeputeerde Michiel Schrier van de Provinsje Fryslan de eerste officiële rit met ECObus het Bildt.

Klik door en maak kennis met de ECObus Zorgcentrum Het Bildt

Ecobus als duurzaam vervoermiddel
In 2016 is door studenten Middenkader Engineering en Mechatronica van ROC Friese Poort vestiging Drachten en Frisian Motors hard gewerkt aan het rijklaar maken van de ECObus. ‘We hebben een bestaande personen/rolstoelbus gekocht en omgebouwd naar elektrisch met rolstoelmogelijkheid inclusief lift voor de bewoners van Zorgcentrum Het Bildt’, legt Theo de Jong van Frisian Motors uit Bakkeveen uit. ‘Er zit geen motor meer in de ECObus maar wel een 20-tal accu’s waardoor de ECObus een actieradius heeft van ongeveer 100 km’. De bus is geschikt voor het vervoer van senioren van Zorgcentrum Het Bildt en is ook inzetbaar voor korte ritten in en om St.- Annaparochie. De chauffeurs/gastheren van de nieuwe ECObus zijn vrijwilligers van Zorgcentrum het Bildt.

Financieel mogelijk gemaakt door

Het ontwikkelen van ECObus het Bildt is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Iepen Mienskipsfûns van de Provincie Fryslân, steun van het RCOAK en het Oranje Fonds. Strukton heeft de installatie van de laadpaal geschonken. De installatie is gedaan door een oud student van ROC Friese Poort vestiging Leeuwarden die nu een dienstverband heeft bij Strukton.

Levensecht project voor studenten
De ECObus is een mooi voorbeeld van samenwerken tussen een opdrachtgever als Zorgcentrum Het Bildt, het bedrijfsleven en het middelbaar beroepsonderwijs in Friesland. ‘Dit is een levensecht project voor onze studenten’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘ In dit project krijgen onze studenten de kans om met de nieuwste technieken te werken onder begeleiding van het bedrijfsleven. Dat geeft onze studenten meerwaarde voor de arbeidsmarkt. En wat is het geweldig dat onze studenten straks onze elektrische auto’s gaan maken. Dat is geen toekomstmuziek. Dat is nu al, kijk maar naar de ECObus Het Bildt’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.