Duurzame speerpunten ROC Friese Poort zichtbaar tijdens Klimaattour Fryslan

De eerste klimaatneutrale ijshal ter wereld. Dat is de Elfstedenhal in Leeuwarden en op zaterdag 31 oktober 2015 de startplaats van de Klimaattour Fryslan op weg naar de start van The Climate Miles in Utrecht. Een karavaan van ongeveer 60 duurzame voertuigen maakte een rondrit door Fryslân langs duurzame initiatieven zoals Watercampus Wetsus Leeuwarden, Ecopark De Wierde Oudehaske, Energieneutrale huurwoning Gorredijk en het duurzaamste schoolgebouw van ROC Friese Poort in Drachten. Fryslan ondersteunt hiermee de The Climate Miles waarbij Urgenda aandacht vraagt voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties.

Klik hier voor een foto impressie van de Klimaattour Fryslan bij ROC Friese Poort.

Duurzaamste schoolgebouw in Nederland
Bij ROC Friese Poort in Drachten staat momenteel het duurzaamste schoolgebouw van Nederland: het gebouw voor de opleidingen Zorg en Welzijn. Het ontwerp- en bouwproces is vanaf het eerste schetsontwerp ingericht volgens de eisen van BREEAM-NL Excellent. Zo is de gebouwschil geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en zijn de gevelindelingen zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels de kunstverlichting vervangt. Een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem zorgt voor een duurzame verwarming en koeling. Verder maakt het gebouw gebruik van LED-lampen, daglichtafhankelijke verlichting en CO2-sturing van de ventilatie om het energieverbruik te beperken. PV-panelen staan op het dak om het gebouw van elektriciteit voorzien. Er is een EPG-score behaald die 63 procent lager is dan het Bouwbesluit vereist.

Frisian Eco Car
Op het buitenterrein van ROC Friese Poort Drachten was de Frisian Eco Car een van de duurzame voertuigen. Frisian Eco Car is een innovatieproject van Centrum Duurzaam. Binnen dit project werken studenten van de opleiding Techniek van ROC Friese Poort samen met bedrijven zoals Frisian Motors en MG Electronics aan het ontwikkelen van een duurzaam voertuig met een modern uiterlijk. De Frisian Eco Car biedt nieuwe kansen voor elektrisch vervoer voor stad, natuur en zorg.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.