Duurzame Sinterklaas bezoekt speciaal basisonderwijs Sjalom Drachten

Ook Sinterklaas speelt in op de energietransitie. Van oudsher komt hij met zijn stoomboot van Spanje naar Nederland wat niet fossielvrij is. In Nederland is de Sint wel zeer fossielvrij. Op zijn paard brengt hij de pakjes naar de kinderen. In Drachten had de Sint een primeur. Met de Frisian Eco Car van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort kwam Sinterklaas in een elektrische auto naar de kinderen  speciaal basisonderwijs Sjalom in Drachten. Zijn  Pieten assisteerden hem op elektrische scooters.

Elektrisch rijden
Frisian Eco Car is een innovatieproject van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Onze techniekstudenten experimenteerden in dit project samen met bedrijven zoals Frisian Motors en MG Electronics met accutechnologie’, legt Jelke Steenstra van ROC Friese Poort. ‘Het resultaat was een duurzaam voertuig met een modern uiterlijk om anderen te inspireren om elektrisch te rijden’.

Waterstofauto
‘Samen met Holthausen en Frisian Motors hebben we een waterstofmodule toegevoegd aan het accupakket, vertelt Cor Scholte van ROC Friese Poort’. Rijden op waterstof is 100% schoon mits opgewekt met zon en wind. ‘Dat betekent 0% emissie en dus geen CO2 uitstoot. Naast veiligheid leren techniekstudenten over hoogspanning, regeltechniek, constructie, installatietechniek, engineering en aandrijftechniek.

Levensecht projectonderwijs
Met deze levensechte projecten experimenteren onze studenten in samenwerking met bedrijven met de meest actuele duurzame technieken’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Door te experimenten ontdekken studenten hun passie: wat vindt ik leuk en waar wil ik goed in zijn’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.