Duurzame kansen in 2016 op het gebied van warmtepompen en energie opslag

Hoe kunnen we inspelen op het nieuwe klimaatverdrag van Parijs? Op de Duurzaam Doen Lezing van dinsdag 15 december 2015 lieten Ronald Scheffer van NIBE en Janna Mirck van SolarEdge nieuwe ontwikkelingen zien op het gebied van warmtepompen, zonne-energie en energieopslag. Met een korte lezing van 20 minuten deelden zij technische innovaties met ruim 60 belangstellende bedrijven, studenten en docenten. ‘Je moet niet elke dag blijven doen wat je gisteren deed’, benadrukte Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.’ Alleen dan kunnen we nieuwe duurzame technieken toepassen en meewerken aan het realiseren van de doelstellingen in het nieuwe klimaatverdrag.’

Klik hier voor de foto impressie.

Europese aanpak klimaatverandering
Op zaterdag 12 december 2015 zijn 195 landen in Parijs akkoord gegaan met een nieuw klimaatverdrag. De aanpak is gericht op het reduceren van de CO2-uitstoot met 20% in 2020 ten opzichte van 1990. Een andere uitdaging is het verminderen van het energieverbruik met 20%. Bovendien dient 20 % van het totale energiegebruik moet afkomstig te zijn uit hernieuwbare energie, zoals wind- (water) en zonne-energie. Volgens Ronald Scheffer van Nibe luidt dit akkoord luidt ongetwijfeld het einde in van het gebruik van fossiele brandstoffen. ‘Dat betekent dat we onze tijd niet moeten verspillen en kansen met beide handen aan moeten pakken. Er zijn zelf mogelijke subsidies in 2016.’

Warmtepompen in bestaande bouw
Het is een uitdaging om de bestaande woningvoorraad in Nederland te verduurzamen. ‘Het is goed om te weten dat elke woonsituatie een eigen aanpak vraagt’, benadrukt Ronald Scheffer van NIBE. Een woning met radiatoren vraagt om een hybride oplossing bestaande uit warmtapwater door de cv-ketel. Een Monoblock lucht water warmtepomp (eventueel ook met warmtapwater) is de ideale  oplossing voor een woning met vloerverwarming in combinatie met radiatoren. NIBE Lucht water warmtepompen onttrekken hun energie uit de buitenlucht tot wel -20°C en zijn met elk fabricaat CV ketel toepasbaar. Het elektrisch aangedreven toestel is eenvoudig te combineren met o.a. PV panelen.

Klik hier voor de presentatie van Nibe.

StorEdge
Een nieuwe innovatie van SolarEdge is de StorEdge. Het doel is om ongebruikt PV-vermogen op te slaan in een accu om later weer te gebruiken. Er is sprake van een PV-systeem met DC-gekoppelde opslag, zo legt Janna Mirck, salesmanager SolarEdge, uit. ‘Er zijn geen extra conversies nodig van AC naar DC en weer terug naar AC. Er is sprake van een hoog rendement met een directe opslag van PV-vermogen in de accu’. SolarEdge omvormers vanaf bouwjaar 2013 zijn uitbreidbaar met StorEdge.

HD Wave
Met de HDwave is SolarEdge een nieuw tijdperk ingeslagen voor omvormers. Magnetische componenten en koelelementen zijn geen hindernissen meer , zegt Janna Mirck lachend. ‘We gebruiken 16X minder magnetische componenten en 2,5x minder koelelementen.’ De nieuwe HD Wave technologie maakt gebruik van film en silicium schakelaars waardoor deze nieuwe omvormer qua inhoud en gewicht 2x zo klein en lichter is.

Duurzaam Doen Lezing
Een Duurzaam Doen Lezing is een nieuwe leeractiviteit van Centrum Duurzaam voor studenten, docenten, bedrijven, overheden en kennispartners. Doel is om de nieuwsgierigheid te prikkelen door het delen van de technische kennis van morgen. Hiertoe vertellen gastsprekers over duurzame thema’s vanuit de vakgebieden installatietechniek, bouw, elektrotechniek, mechatronica en werktuigbouw. Met als resultaat het verkrijgen van nieuwe inzichten waarmee we elkaar een duurzame stap verder helpen. Deze lezingen organiseert Centrum Duurzaam in samenwerking met UNETO VNI en Kenteq.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.