Duurzame installaties door waterzijdig inregelen en regelbare circulatiepompen

Gebouwen verbruiken 40% van het wereldwijde energieverbruik, waarvan 50% ten laste van HVAC systemen. HVAC systemen zijn installaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning. ‘De eerste stap is dan ook om energie te besparen volgens de Trias Energetica’, zo daagt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort de belangstellenden uit. Woensdag 13 juni 2018 vertelden IMI TA en Wilo ongeveer 40 belangstellende bedrijven, studenten en docenten tijdens een Duurzaam Doen Lezing welke keuzes nodig zijn om het energieverbruik terug te dringen in HVAC systemen met behoud van comfort.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing over energiebesparing in HVAC systemen

Waterzijdig inregelen met (in)regelafsluiters
HVAC systemen in nieuwbouw en bij renovatie dienen te voldoen aan de eisen die de gebruikers en het gebouw vragen. ‘Bij renovatie zien we dat er in het verleden vooral statische inregelafsluiters zijn geplaatst’, vertelt Erik Oldern van IMI TA. ‘Voor het hydraulisch inregelen van een bestaande installatie is dan een semi-dynamische scheiding nodig’. Bij waterzijdig inregelen is namelijk sprake van een verschil tussen statische – en dynamische (in)regelafsluiters. De opwekker (ketel , warmtepomp, hybride etc.) functioneert energiezuinig wanneer de installatie waterzijdig is ingeregeld en de pomp op het juiste “setpoint” is ingesteld. Zo voldoet de opwekker altijd aan de vraag uit de installatie met het gewenste klimaatcomfort en een minimum aan energie kosten.

Regelbare circulatiepompen
Circulatiepompen veroorzaken ongeveer 10% van het energieverbruik van HVAC systemen. ‘De Europese ErP verordening voor circulatiepompen in 2013 heeft al een enorme omslag gegeven in de beschikbaarheid van vasttoeren naar toerengeregelde (natloper)circulatiepompen’, legt Hans Klopper van Wilo uit. ‘Maar een toerengeregelde pomp in een vast debiet systeem geeft maar weinig besparing’. Daarom is een systeemontwerp in variabel debiet met de juiste inregelappendages onontbeerlijk om tot een duurzame installatie te komen. Ook het juist instellen van het setpunt in drukverschil en de juiste regelmodus is belangrijk voor een efficiënte regeling van de pomp.

Klik door voor de presentatie over regelbare circulatiepompen

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.