Duurzame installaties Elfstedenhal inspiratie voor studenten installatietechniek ROC Friese Poort

‘Onze studenten zijn benieuwd welke duurzame  installaties nodig zijn bij het realiseren van de ijsvloer in de Elfstedenhal ’, zegt Pieter Hoekstra, docent  installatietechniek van ROC Friese Poort.  ‘Ze willen graag weten welke werktuigkundige installaties de Elfstedenhal gebruikt. Maar ook wat de Elfstedenhal doet met het overschot aan warmte’.  In samenwerking met Centrum Duurzaam, Elfstedenhal en Team Frysk bezochten ongeveer 20 studenten installatietechniek  op vrijdag 24 maart 2017 de Elfstedenhal in Leeuwarden.  Voor de studenten een duurzame praktijkochtend met een technische rondleiding , een workshop duurzaam presteren en een schaatsclinic.

Kijk hier voor een impressie

IJs aanpassen aan techniek
‘De Elfstedenhal is de meest energiezuinige ijsbaan van Nederland’, vertelt Arno Landmeter van de Elfstedenhal. ‘Het energiegebruik bestaat voor 50% uit luchtbehandeling en voor 50% uit koeltechniek waarbij alle opgewekte warmte opnieuw het gebouw ingaat’, vult Meindert Timmerman, ijsmeester Elfstedenhal, aan. ‘De uitdaging is om het ijs aan te passen aan de techniek van het gebouw’.  In de Elfstedenhal ligt ongeveer 90 kilometer aan koelleiding en zo’n 60 km vloerverwarming. ‘Zowel rondom de ijsbaan als onder het ijs’. De temperatuur van het ijs is ongeveer  5 graden onder nul. Dit betekent dunner ijs, snellere hersteltijd van het ijs en minder water gebruiken bij het bereiden van het ijs. Een andere energietechnieken is warmtekrachtkoppeling (WKK) die gebruik maakt van stortgas (biogas) van de voormalige afvalstortplaats ‘De Schenkenschans’. Andere zichtbare energietechnieken zijn zonnepanelen en led verlichting.

Dromen is topsport
‘Dromen is topsport’, zo prikkelt Siep Hoekstra, trainer van Team Frysk, de studenten. ‘Dat betekent dat je altijd bezig bent om jezelf te ontwikkelen. Blijf leren, leren en jezelf ontwikkelen zolang je de mogelijkheid hebt. En wees altijd kritisch op jezelf’.  Een kwestie van vragen stellen aan jezelf. Wat wil ik en wat kan ik? ‘Het is belangrijk om nu te ontdekken wie je later wilt zijn. Als je namelijk weet wat je wilt dan weet je ook wat je nu moet doen.  Blijf de droom die je hebt voor ogen houden bij alles wat je doet. Werk aan je droom in verschillende etappes.  Met stappen vooruit maar ook stappen terug. Mijn inspiratie haal ik uit de toespraak van Navy SEALs commander McRaven over gedrag en leiderschap’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.