Duurzame expeditie voor docenten over duurzaamheid binnen mbo-onderwijs

“Onze studenten krijgen in hun werkzame leven steeds meer te maken met duurzaamheid”, vertelt Pyt de Vries, docent Marketing en Sales bij ROC Friese Poort. “Daarom moet het een integraal onderdeel worden van alle opleidingen binnen het mbo-onderwijs.” Op dinsdag 8 november 2022 gingen docenten Commercieel, Juridisch en Marketing & Communicatie van ROC Friese Poort op een duurzame expeditie. Heleentje Swart van Vereniging Circulair Friesland en Erik Jager van Haaima Hylkema inspireerden de docenten met hun duurzame expertise.

Circulaire economie
“Door klimaatverandering, de energiecrisis en grondstoftekorten moet onze economie veranderen”, vertelt Swart. “Het goede nieuws is dat die verandering al in beweging is gezet in Noord-Nederland. Door de inzet van overheden en het bedrijfsleven hebben de drie noordelijke provincies zich ontwikkeld tot koploper op het gebied van de circulaire economie. Het Friese MKB geeft het goede voorbeeld, maar heeft ook nog ondersteuning nodig. Vereniging Circulair Friesland helpt hen daarbij.” En dat is ook nodig, benadrukt Swart, “want de urgentie is hoog.”

“De provincie Fryslân heeft zich ten doel gesteld om een voorbeeldregio te zijn op het gebied van de circulaire economie”, gaat ze verder. “Door de realisatie hiervan ontstaan er nieuwe verdienmodellen en wordt er anders gedacht over bezit van goederen. Een circulaire economie gaat niet alleen om een andere omgang met grondstoffen, maar ook over duurzame energie, biodiversiteit, behoud van cultuur en welzijn.”

Van product naar service
“Tegenwoordig kopen mensen geen auto meer, maar een mobiliteitsoplossing”, neemt Erik Jager het sprekersstokje over. “Er vindt een duidelijke ontwikkeling plaats van product naar service. Vanuit Haaima Hylkema denken wij mee over een totaal mobiliteitsplan voor een klant. Duurzaam vervoer staat bij ons daarbij hoog op de agenda. Dat kan in bepaalde situaties ook betekenen dat we adviseren fietsen in te zetten. Want naast de omslag richting elektrisch vervoer, wordt mobiliteit tegenwoordig met allerlei verschillende opties ingevuld. Voor elke klantsituatie bieden wij de geschikte oplossing, variërend van elektrische mobiliteit tot Neste MY.”

Koplopers
Docent De Vries is tevreden over deze duurzame expeditie, laat hij weten. “Wij kijken er zeer positief op terug. Mede-docenten waren zich niet bewust van de snel veranderende wereld buiten onze schoollokalen; met name de vaststelling dat de omslag richting een circulaire economie bij ons “in de achtertuin” plaatsvindt. We maken al plannen om meer contact te zoeken met duurzame koplopers in het bedrijfsleven. Duurzaamheid krijgt de komende jaren meer aandacht in het economisch onderwijs. Nu is het belangrijk om dit enthousiasme vast te houden en het concreet te maken.”

Duurzame expeditie
ROC Friese Poort wil voorop lopen en in 2030 100% CO2-neutraal zijn. “Om deze ambitie te realiseren willen we samen met het bedrijfsleven de energietransitie en circulaire economie een plek geven binnen ons onderwijsprogramma”, vertelt Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Daarom organiseren we duurzame expedities voor docenten. Een duurzame expeditie spreekt tot de verbeelding en geeft inspiratie. Bovendien speelt het in op de actualiteit van het vak en opent het zo de ogen van een docent voor de nieuwste ontwikkelingen.”

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.