Duurzame expeditie voor bouwstudenten

‘Tijdens de stage komen onze bouwstudenten een dag naar school voor een terugkomdag’, vertelt Emil Koster van ROC Friese Poort. Dan bespreken de studenten de opgedane stage ervaringen met elkaar. ‘Graag laten we onze studenten ook nieuwe ervaringen opdoen met een duurzame expeditie’. Maandag 3 december 2018 beleefden 11 2e jaars bouwstudenten middenkader een duurzame expeditie bij There en de Elfstedenhal.

Klik door en beleef zelf de duurzame expeditie

Ondernemerschap
‘Wij zijn een start-up ecosysteem om te werken en te ondernemen in een nieuwe tijd’, zegt Erwin Kenter van There. De wereld om ons heen verandert nu in een rap tempo. Zo zijn 88% van de bedrijven uit de Fortune 500 van 1955 er niet meer. Ook de bouw verandert. ‘Denk maar eens aan de robotisering’. Iedereen kan verandering door te kiezen voor duurzaamheid en nieuwe technologie als norm. ‘Wat is jouw ondernemersidee?’

Elfstedenhal meest energiezuinige ijsbaan
‘De Elstedenhal verbruikt 10.000 kWh aan elektriciteit per dag’, legt Meindert Timmerman, ijsmeester van de Elfstedenhal, uit. ‘Dat zijn 3 woningen die gemiddeld ongeveer 3500 kWh op jaarbasis verbruiken’. Toch is de Elfstedenhal de meest energiezuinige ijsbaan van Nederland. Het gasverbruik van de Elfstedenhal is door een mix van energietechnieken teruggebracht naar 1%. Bovendien is het elektriciteitsverbruik 50% minder dan een vergelijkbare ijshal. De Elfstedenhal wekt zelf elektriciteit en warmte op. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) maakt gebruik van stortgas (biogas) van de voormalige afvalstortplaats ‘De Schenkenschans’. Een combinatie van vloer- en luchtverwarming regelt het klimaat in de Elfstedenhal. Andere zichtbare energietechnieken zijn zonnepanelen en ledverlichting. Deze duurzame technieken zijn in elk bedrijf en in elke woning toepasbaar.

Levensecht onderwijs
De duurzame expeditie is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam, waarbij studenten praktische ervaringen opdoen bij bedrijven. De studenten leren hoe het bedrijfsleven functioneert en leren om ook ondernemend gedrag te vertonen naast technisch vakmanschap en sociaal vakmanschap. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid gericht is.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.