Duurzame commandopost op Marinedagen en Sail Den Helder

‘We laten graag zien wat onze studenten bedenken en maken op het gebied van duurzaamheid’, zegt Cor Scholte docent van ROC Friese Poort. ‘In de afgelopen weken hebben mechatronica studenten een duurzame commandopost gemaakt’. Op dinsdag 20 juni 2017 plaatsten de studenten de duurzame commandopost inclusief Frisian Eco Car in het mariniersdorp te Den Helder. Een prominente plek tijdens de Marinedagen en Sail Den Helder 2017.

Duurzame energievoorziening
‘Een mooie test voor onze studenten om te kijken hoeveel apparatuur inzetbaar is’, vertelt Cor Scholte. De commandopost wekt namelijk zelf energie op via zonnepanelen en een kleine windmolen. Op basis van zonne-energie functioneerden laptop, printer, 3D printer, TL verlichting , koelbox gelijktijdig. ‘En zelfs een zender die te horen was op de radio van het korps en ook door de verbindingsdienst te ontvangen was’. De windenergie verzorgde een deel van de verlichting met Led lampen. ‘Deze test levert nieuwe duurzame inzichten op. Niet alleen voor onze studenten, maar ook voor de T.A.G. ( tactical animal group) en de bedrijfswagenmonteurs van het korps mariniers’. Een mogelijk volgende stap is de inzet van de duurzame commandopost tijdens een officiële oefening.

Levensecht projectonderwijs
Het bouwen van de commandopost door studenten van ROC Friese Poort is een voorbeeld van een innovatieproject. ‘Door de samenwerking met de Koninklijke Marine noemen we het levensecht projectonderwijs’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam . ‘Onze studenten werken aan een echte opdracht’. Er is sprake van een samenwerking tussen studenten, docenten en de Koninklijke Marine.

Klik hier voor de foto’s

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.