Duurzame commandopost en waterstofauto op Militaire Prestatietocht te Paard

‘We zijn hier om de duurzame inzichten van onze studenten te delen met Defensie’, vertelt Cor Scholte van ROC Friese Poort. ‘Onze studenten hadden al een duurzame commandopost gemaakt en afgelopen schooljaar hebben ze zelfs een auto op waterstof in samenwerking met bedrijven gerealiseerd. Dit zijn innovatieprojecten die onze studenten uitvoeren in samenwerking met Centrum Duurzaam’. Zaterdag 25 augustus lieten studenten en docenten van ROC Friese Poort deze duurzame projecten zien tijdens de 18e editie van de Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP).

Duurzame commandopost
De commandopost wekt zelf energie op via zonnepanelen en een kleine windmolen. ‘Op basis van zonne-energie is het mogelijk om laptop, printer, 3D printer, TL verlichting en koelbox gelijktijdig te gebruiken’, is de ervaring van Cor Scholte. ‘ De windenergie verzorgt een deel van de verlichting met Led lampen.’ Een mogelijk volgende stap is de inzet van de duurzame commandopost tijdens een officiële oefening van Defensie.

Waterstofauto
‘In dit innovatieproject combineren onze studenten een 2-tal duurzame technieken namelijk accutechnologie en waterstof in samenwerking met Frisian Motors en Holthausen’, licht Cor Scholte toe. ‘Zowel het het omzetten van waterstof naar elektriciteit voor het laden van de accu’s van de waterstofauto en het verbranden van waterstof om een eitje te bakken op de BBQ’. Rijden op waterstof is 100% schoon mits opgewekt met zon en wind. Dat betekent 0% emissie en dus geen CO2 uitstoot. Met waterstof krijgt een elektrische auto een grotere actieradius en is razendsnel tanken mogelijk.

Levensecht projectonderwijs
Het bouwen van de commandopost door studenten van ROC Friese Poort is een voorbeeld van een innovatieproject. ‘Door de samenwerking met bedrijven noemen we het levensecht projectonderwijs’, legt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, uit .

Militaire Prestatietocht te Paard
Meer dan 105 ruiters te paard, 12 koetsen en 3 teams met lastdieren (paarden en muilezels) met begeleiders te voet (Tactical Pack Animals). Dat was het deelnemersveld van de 18e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) die werd verreden in Nationaal Park de Hoge Veluwe verreden. Tijdens de toertocht legden de deelnemers een aantal proeven af, zoals de obstakelproef, handgranaatgooien te paard, handboogschieten, springen en ringsteken. De deelnemers – militairen, politie en burgers – kwamen uit België, Duitsland, Nederland en Noorwegen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.