Duurzaamheidsdag op basisschool De Oerstek te Noardburgum

Op vrijdag 31 oktober 2014 was de Duurzaamheidsdag op De Oerstek in Noardbergum. De leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 konden zo op een leuke- en speelse manier kennis maken met duurzame techniek.

Kennis maken
Het begon die dag allemaal met een korte kennismaking met de jongens van de ROC Friese Poort. Ze vertelden kort wat duurzame techniek precies inhoudt. Na de kennismaking werden er verschillende proefjes gemaakt en er werd een Quiz gehouden.

Frisian Eco-Car
Tussen de proefjes door konden de leerlingen van De Oerstek de auto bewonderen die door de studenten techniek van de ROC Friese Poort is gemaakt. Deze auto is volledig elektrisch en wordt voortgedreven door een elektromotor. Alle groepen, inclusief 1, 2, 3 en 4 zijn met de auto geweest. Sommigen vonden het zo leuk dat ze nog wel een paar rondjes wilden rijden. De meesten vonden dit ritje met de auto prachtig en genoten volop.

Techniekproefjes
Als eerste werd de ‘deurbel’ gemaakt. Hierbij wordt er met papier, aluminiumfolie, sponsjes, batterijen en stroomdraadjes een deurbel gemaakt. Als het goed in elkaar was gezet, zou het lichtje branden als de cirkel van energie rond was. Deze proef werd gretig uitgevoerd door de leerlingen. De volgende proef was het maken van een auto doormiddel van kartonnen bekertjes, karton, satéprikkers, elastiekjes en plakband. Als de leerlingen de auto goed in elkaar hadden gezet, kon de auto doormiddel van het elastiekje rijden. Dit elastiekje werd dan om de vooras gedaan en zo kon je met twee handen het autootje opwinden waardoor het vanzelf ging rijden. De proefjes waren geslaagd en de leerlingen vonden het erg leuk om te doen.

Knallende afsluiter
Als laatste hadden de leerlingen van de ROC Friese Poort een verrassing voor de leerlingen van De Oerstek. Er was een raket gemaakt van plastic flessen die de lucht in geknald werd. De fles werd door een combinatie van lucht en water weggeschoten. De raket kwam zeer hoog en het was een spectaculair beeld om te zien. Al met al was het een geslaagde middag en zijn de leerlingen een stuk wijzer geworden in techniek en hebben ze een zeer vermakelijke middag gehad.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.