Duurzaam winkelpand inspiratie voor docenten detailhandel

‘Op deze studiedag willen we als team nadenken over hoe we de toekomst van ons onderwijs in gaan richten’, vertelt Geert Keizer, opleidingsmanager detailhandel van ROC Friese Poort. ‘Een praktische vraag die snel naar voren komt is wat een duurzame winkel is als het gaat om energie’. Donderdag 26 april 2018 volgden docenten detailhandel tijdens de studiedag een inspiratieprogramma met een middagprogramma in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Klik door en beleef zelf de inspiratiedag duurzaam winkelpand

Luchtgordijnen
Wat gebeurt er in de deuropening van een winkel?’ Dat is een interessante vraag voor een winkel omdat je als winkel graag uitnodigend wilt zijn voor het winkelend publiek en dus het liefst de deur open laat staan’, stelt Jeroen Bakker van Biddle. Bij een open winkeldeur ontstaat er een ongewenste luchtstroming waarbij veel warmte en dus energie verloren gaat. Daarnaast komt er veel kou binnen wat zorgt voor comfortproblemen. Om dit op te lossen kan een winkelier kiezen voor en luchtgordijn. ‘Dit is een onzichtbare deur, waardoor de warmte binnen blijft en de kou buiten. Dus zelfs wanneer de deur open staat, is deze qua energieverbruik eigenlijk gesloten” Het resultaat is een gastvrije entree met hoog comfort voor personeel en bezoekers, een flinke energiebesparing en een verminderde CO2 uitstoot.

LED verlichting
‘Met Led verlichting zijn er grote energie- en CO2 besparingen mogelijk voor de retail’, zo schetst Dibbo Dorrepaal van MVO Connect. ‘Andere voordelen zijn de eenvoudige vervanging, de lange levensduur en het behoud van lichtsterkte’, vult Focco Dam van MVO Connect aan. Technisch gezien zijn er verschillende lenstechnieken en kleurenspectra toe te passen waarbij het gaat om het gericht uitlichten van producten. ‘Goede uitlichting van een winkel zorgt namelijk voor omzetverhoging’. Daarnaast dient goede verlichting en routing ervoor te zorgen dat klanten langs de meest interessante producten lopen.

Hoe verduurzaam ik mijn winkelpand?
Duurzaamheid, iedereen heeft het erover maar wat ik kan ik zelf doen? Welke keuzes moet ik maken om mijn winkelpand te verduurzamen? ‘Het verduurzamen van je winkel is niet alleen goed voor het milieu maar verhoogt ook het comfort en de waarde van je winkel en daarnaast is er gewoon flink geld mee te besparen’, legt Durk Reitsma van ROC Friese Poort uit.’ In deze workshop ontdekken jullie in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om winkelpanden te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’. Naast het luchtgordijn en LED verlichting maakten de detailhandel docenten kennis met een aantal andere duurzame technieken zoals vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. ‘Met deze workshop en de gastlessen over LED verlichting en luchtgordijnen kunnen we studenten van detailhandel voorbereiden op een energiescan bij winkeliers in Dokkum en Leeuwarden’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.