Duurzaam voedsel bereiden onderdeel van Emergo Talentklas Horeca

Vrijdagochtend 2 oktober 2015 stond er een gastles op het programma voor de talentklas Emergo Horeca in Drachten. Het thema van de gastles was thee en spijs met een duurzame invalshoek Karlijn Dapper, winnares van het Dutch Tea Championschip 2015 en Jan Smink, deelnemer aan de Bocuse d’Or 2015 in Lyon, waren de gastsprekers. Beide gastsprekers zijn voorstander van het duurzaam bereiden van voedsel.


Klik hier voor de foto impressie.

De kracht van thee
Karlijn Dapper liet de studenten kennismaken met thee. Studenten konden diverse soorten thee ruiken, proeven, combineren met gerechten en ervaren wat er allemaal met thee te doen is. ‘Een hele nieuwe smaakbeleving’ aldus een van de studenten. Sterk, licht, bitter, zoet. De benadering van thee door Karlijn Dapper is biologisch. Thee bestaat uit alleen natuurlijke bestanddelen en er is geen van sprake van toevoegingen. Oorspronkelijk gebruikte men thee als geneesmiddel. Volgens de verhalen heeft de mythische Chinese keizer Shen Nung in 2737 voor Christus thee ontdekt. Hij was een geleerde, kruidenkenner en beschermheer van de kunsten. Hij geloofde dat het drinken van gekookt water bij kon dragen aan een goede gezondheid.

Dutch Cuisine
Jan Smink, deelnemer aan de Bocuse d’Or 2015 in Lyon, begeleidde de studenten in de keuken met het bereiden van bijbehorende gerechten. De werkwijze van Jan Smink is gebaseerd op de 5 principes van Dutch Cuisine: cultuur, natuur, gezond, kwaliteit en winst. Dutch Cuisine richt zich op de Nederlandse eetcultuur, gezond voor lichaam en geest, herkenbaarheid, in de seizoenen, biologisch en uit de regio.

Emergo Talentklas Horeca ROC Friese Poort Drachten
ROC Friese Poort in Drachten is onlangs gestart bij de Horeca-afdeling met een unieke talentenklas voor keuken én bediening. Deze talentenklas bestaat uit 20 studenten: 10 studenten van de koksopleiding en 10 studenten van de gastheer en – vrouwopleiding. Bilderberg Landgoed Lauswolt uit Beetsterzwaag, restaurant Élevé (1 michelinster) uit Leeuwarden, restaurant De Vlindertuin (1 michelinster) uit Zuidlaren en Restaurant Eindeloos uit Leeuwarden werken mee aan deze talentklas.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.